Sisu-nyheter på svenska vecka 52: Synskadade förlorar statsstöd

Ämnen den här veckan:
Få borgerliga sverigefinländare till val. Ny ambassadör kanske från Italien. Synskadade förlorar statsstöd. Beslutet om TV Finland flyttades igen.

Få borgerliga sverigefinländare till val

Språkminoriteternas representation på de borgerliga partiernas listor blir knapp inför valet i höst. Sannolikt är att antalet sverigefinska och tornedalsfinska representanter i riksdagen minskar. Socialdemokratiske riksdagsledamoten Paavo Vallius har redan meddelat att han inte kommer att fortsätta, men även på andra håll är minskningar att vänta, då kandidaterna med finsk anknytning placerats för långt ner på listorna för att bli valda. Folkpartiet står för ljusglimten i det borgerliga blocket, både Heli Berg och Nina Lundström kan fortsätta om partiet behåller sitt stöd från förra valet.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Ny ambassadör kanske från Italien

Finlands nya ambassadör i Sverige ska utnämnas om bara en dryg vecka, uppskattar finska utrikesministeriet. Man vill dock inte kommentera vem ambassadören kan tänkas vara. Finska YLE rapporterade i veckan att nya ambassadören i Stockholm lär bli Alec Aalto, som för tillfället är ambassadör i Italien. Nuvarande ambassadören Pertti Torstila lämnar sitt uppdrag under våren för att bli utrikesministeriets statssekreterare i Helsingfors.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Synskadade förlorar statsstöd

Sverigefinska Synskadadeförbundet SFSF har fått avslag på sin ansökan om statsstöd för nästa år. Avslaget motiveras med att förbundet inte har verksamhet i tio län, som är ett av kraven för stöd. SFSF:s ordförande Antero Viitasalo konstaterar att regeln diskriminerar minoritetsorganisationer, då de finska invandrare under den stora flyttvågen ofta flyttade till områden där jobb fanns. SFSF har aktiv verksamhet i sex län. De senaste åren har Socialstyrelsen anslagit cirka 1,6 miljoner årligen till SFRF. Pengarna har använts till utbildning och löner. Nu måste utbildningsverksamheten bantas rejält eller till och med läggas ner.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

--

Beslutet om TV Finland flyttades igen

TV Finland, som i september flyttades från Stockholmsområdets kabeloperatör UPC:s basutbud till det det digitala utbudet som tillval, står fortfarande inför en osäker framtid. Fastighetsägarna lovade i höstas att förhandla tillbaka TV Finland till UPC:s basutbud redan före jul, men nu har förhandlingarna flyttats till det nya året. Hyresgästerna skulle gärna se att de själva kunde välja kabel-tv-operatör i huset, men sådana förändringar i kabelägandet är inte att vänta, säger Ronny Bergens från Fastighetsägarna.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".