Sisu-nyheter på svenska vecka 2: BO:s rapport om romska barn får kritik

Ämnen den här veckan:
Rapport om romska barns vardag - kritiserad sanning. Andra minoritetsmedier behöver stöd. Hoppet inte ute för sverigefinska synskadade. Ny SR-kanal på samiska. Kyrkan förbereder minoritetsprogram. Den bästa av mödrar kan få två Guldbaggar.

Rapport om romska barns vardag - kritiserad sanning

Barnombudsmannen BO har publicerat den första rapporten i en serie rapporter om minoritetsbarnens och -ungdomarnas vardag. Enligt rapporten känner romska unga sig diskriminerade för praktikplatser och de möter stor okunskap och fördomar, också bland sina lärare i skolan. Underlaget i rapporten är dock väldigt litet, på närmare två år har BO kunnat göra intervjuer med sammanlagt sex romska barn och unga, alla från Malmö och Göteborg. BO Lena Nyberg säger att rapportarbetet försvårats av romernas misstänksamhet mot myndigheter

Domino Kai från Romskt kulturcentrum i Stockholm är förvånad över BO:s uttalande om att inga romska barn från Stockholmsområdet velat ställa upp på intervju. Romskt kulturcentrum har inte kontaktats angående rapporten.

Samierna står näst på tur för BO:s rapportserie om minoritetsbarnens vardag.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Andra minoritetsmedier behöver stöd

Även andra invandrar- och minoritetsmedier än tidningar behöver statligt stöd. Det säger Svenska Dagbladets tidigare politiska chefredaktör Mats Johansson, ledamot i Presstödsutredningen. Johansson har reserverat sig mot utredningskommitténs betänkande kring minoritetsmedier. Han anser att utredningens förslag om att presstöd endast ges till tryckta medier diskriminerar invandrare som ofta tar till sig information via andra medier som lokalradio och internet. Han anser att presstödet till invandrar- och minoritetsmedier ska utökas från nuvarande 15 miljoner och delas mellan jämnt alla medier.

Presstödsutredningen presenteras för kulturminister Leif Pagrotsky om knappt två veckor.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Hoppet inte ute för SFSF

Sverigefinska Synskadadeförbundet SFSF har fått förnyat hopp om stöd för sin verksamhet. Representanter för Sverigefinländska delegationen träffade ledningen för Socialstyrelsen för att prata om SFSF:s verksamhet samt sverigefinländarnas sämre folkhälsa i jämförelse med majoritetsbefolkningen. Delegationens sekreterare Esko Melakari berättar för SR Sisiradio att gensvaret var positivt, medan Helena Kivisaari från delegationen konstaterar att ledningen nog behövde en genomgång att minoritetsfrågorna.

SFSF fick inget statsbidrag för i år då verksamheten inte omfattar tio län enligt kriterierna.
(SR Sisuradio/Milla Eronen)

--

Ny SR-kanal på samiska

Måndagen den 16 januari startar Sveriges Radio en ny samisk radiokanal på webben. Därmed får samerna i Sverige en egen radiokanal och inte enbart program på samiska. Webbkanalen SR Sápmi ska sända dygnet runt.

SR Sápmi kommer att innehålla en rad nya program, som musikblock med samernas och andra urbefolkningars musik samt ungdomsprogram. Dessutom planerar kanalen att göra särskilda evenemangssändningar från olika samiska möten och sportevenemang.

Sveriges Radio erbjuder, den nya samiska kanalen medräknad, 41 direktsända radiokanaler via Internet på sverigesradio.se.
(SR Sisuradio)

--

Kyrkan förbereder minoritetsprogram

Många församlingar saknar ännu handlingsprogram för de språkliga minoriteterna. Den nya kyrkoförordningen stadgar att varje församling är ekonomiskt ansvarig för sin minoritetsverksamhet. Därför förbereder nu kyrkan ett minoritetsprogram som ska klagöra situationen. I arbetsgruppen som ska ta fram minoritetsprogrammet ingår representanter för de sverigefinska, samiska, tornedalsfinska och teckenspråkstalande grupperna. Arbetet leds av stiftsadjunkt Svante Ewalds.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Den bästa av mödrar kan få två Guldbaggar

Den finsk-svenska samproduktionen, filmen Den bästa av mödrar har nominerats till två Guldbaggar. Det är skådespelarena Maria Lundqvist och Michael Nyqvist som nominerats för bästa kvinnliga huvudroll respektive bästa manliga biroll. De spelar krigsbarnet Eeros svenska mamma Signe och hennes man. Guldbaggegalan går av stapeln den 30 januari på Göteborgsoperan.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".