Sisu-nyheter på svenska vecka 3: Åtta sökande till ambassadtjänst

Ämnen den här veckan:
Hyltenstam ny ledamot i Finska Vetenskaps-Societeten. Åtta sökande till ambassadtjänst. Socialministern ger inte synskadade hopp. Tvist om pensionsbeskattning äntligen till domstol. Eskilstuna blir centrum för finsk musik. SVT syns i Finland digitalt.

Hyltenstam ny ledamot i Finska Vetenskaps-Societeten

Kenneth Hyltenstam, professor vid Centrum för tvåspråkighetsforskning, har utsetts till utländsk ledamot av Finska vetenskapssocietetens humanistiska sektion.

Finska vetenskapssocieteten, grundad år 1838, har som uppgift att främja vetenskaperna. Den har även ambitionen att underlätta för multidisciplinära, tvärvetenskapliga kontakter. Finska vetenskapssocieteten har 120 ledamöter. Ledamöterna, som ska vara framstående och aktiva vetenskapsmän, väljs in på livstid.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Åtta sökande till ambassadtjänst

Åtta personer har ansökt om andremannatjänsten på Sveriges ambassad i Helsingfors, flera av dem höga tjänstemän på utrikesdepartementet. Bland de åtta sökande finns också verksamhetsledaren för organisationen Norden, Anders Ljunggren, som tjänsten erbjöds åt utan ansökningsprocedur.

Tjänsten utlystes efter protester från utrikesdepartementets tjänstemannaorganisation om att en extern person person kan passera departementets personal utan ansökning.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Socialministern ger inte synskadade hopp

Socialminister Berit Andnor avser inte att vidta några åtgärder för att stöda Sverigefinska synskadades förbund SFSF och dess framtida verksamhet. SFSF beviljades inget stöd från Socialstyrelsen för verksamheten i år med motiveringen att förbundet inte har verksamhet i tio län. Tidigare har denna regel kunnat tänjas på.

Andnor skriver i ett svar på riksdagsledamot Elina Linnas fråga om stödet till SFSF att hon för närvarande inte har för avsikt att ändra på villkoren i förordningen för att ge fler handikapporganisationer möjlighet att få statsbidrag.

Sedan år 2000 har antalet handikapporganisationer som får statsbidrag ökat från 43 till 54. Under samma period har statsbidraget ökat från 129 miljoner kronor till 162 miljoner kronor.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Tvist om pensionsbeskattning äntligen till domstol

Tvisten om beskattningen av pensionerna mellan återflyttarna och finska staten får snart sin lösning i EG-domstolen. Tvisten gäller Finlands praxis att ta ut sjukförsäkringsavgift också på pensioner som utbetalas från Sverige till Finland. EG-domstolen ska behandla frågan i mitten på februari. Enligt förhandsuppgifter stödet hälften av domstolens ledamöter återförflyttarna och hälften finska staten.
(SR Sisuradio)

--

Eskilstuna blir centrum för finsk musik

Arbetsgruppen ”Finskt musikfönster i Eskilstuna” vill göra staden till finskt musikcentrum i Sverige. Heikki Kiviaho från arbetsgruppen berättar att målet är att i första hand få finska band att uppträda i Eskilstuna och kanske senare göra en festival kring finsk musik. Om planerna faller i god jord kan man också i framtiden tänka sig musikutbyte åt andra hållet, till Finland, konstaterar Kiviaho.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

SVT syns i Finland digitalt

Finlands kommunikationsminister Susanna Huovinen bedyrar nu att Sveriges Televisions sändningar syns i Finland också i fortsättningen. Yle som distribuerat SVT:s sändningar i Finland meddelade tidigare att man inte tänker fortsätta sändningarna efter övergången till digitala sändningar hösten 2007. Nu lovar dock kommunikationsminister Huovinen att sändningarna kommer att fortsätta gratis eller nästan gratis även i den digitala åldern.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".