Sisu-nyheter på svenska vecka 4: Inga särskilda stöd till minoritetspress

Ämnen den här veckan:
Inga särskilda stöd för minoritetstidningar. Krav till skolministern om förbättring. Kvarktrafiken säkrad. Umeå får moské. Uusi teatteri fick kulturrådets teaterstöd. Finland populärast för vård utomlands.

Inga särskilda stöd för minoritetstidningar

Presstödskommittén föreslår inga särskilda stöd för minoritetstidningar i den rapport som lades fram på tisdagen. Kommittén föreslår dock en rad ändringar i presstödet, till exempel att tidningar på minoritetsspråk med utgivning i utanför Sveriga kan vara berättigade tll stöd.

Kommittén föreslår också att lägsta abonnentnivån sänks från nuvarande 2000 till 1500 samt att kravet på riksspridning tas bort för lågfrekventa dagstidningar.

Etableringen av en dagstidning på meänkieli och samiska ska underlättas genom att dessa får tillgodose hela sin upplaga för stöd, oberoende av var tidningarna distribueras.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Krav till skolministern om förbättring

Sverigefinländska delegationen kräver nu en snabb förbättring för undervisningen i finska och på finska i Sverige. Delegationen uppvaktade i måndags utbildningsdepartementets tjänstemän men ett möte med skolminister Ibrahim Baylan gick inte att ordna.

Skolverket krävde redan år 2001 i sin minoritetsspråksutredning förbättringar i undervisningen i och på finska, men i en rapport i slutet av förra året konstaterar skolverket att situationen förvärrats. Ämnesundervisningen på finska har minskat och modersmålsundervisningen i finska har sjunkit till en timme i veckan i snitt. Utbildningsdepartementet tjänstemän har inte velat kommentera frågan.
(SR Sisuradio/ Lotta Nuotio)

--

Kvarktrafiken säkrad

Länsstyrelsen i västra Finland och rederiet RG Line har undertecknat ett tvåårigt kontrakt för färjetrafiken mellan Umeå och Vasa. Enligt kontraktet stöder finska staten och de lokala myndigheterna i Finland trafiken med drygt 11 miljoner kronor under kontraktsperioden. Båttrafiken stöds av Vasa stad, Umeå kommun, Österbottens förbund och Västerbottens län. RG Line är det enda rederi som lämnade in en offert före utgången av upphandlingen.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Umeå får moské

Byggnadsnämnden i Umeå har gett byggnadstillstånd för en moské i Umeå-stadsdelen Ålidhem. Bygget har orsakat en del debatt, men de största frågorna kring trafiken och parkeringsplatser är nu lösta. Moskén ska ha plats för 600 personer och ska även innefatta ett bibliotek, café och sportanläggning. Moskén får ett minaret som ska bli 22 meter högt. Bygget kan påbörjas redan under våren om inte byggnadstillståndet bestrids.
(SR Sisuradio/Kaarina Honkanen)

--

Uusi teatteri fick kulturrådets teaterstöd

FInskspråkiga teatern Uusi teatteri fick de två miljoner kronor man sökt för årets verksamhet från kulturrådet. Verksamhetsledaren Irma Kario är nöjd med beslutet men hoppas att anslaget så småningom kunde permanentas så att teatern inte varje år måste ansöka om medlen. Kulturrådet motiverar sitt anslagsbeslut med att Uusi teatteri påbörjat ett givande samarbete med Västmanlands läns teater och rotat sig i Mälardalen, där en stor del av sverigefinnarna bor.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Finland populärast för vård utomlands

Allt fler svenskar söker vårdtjänster i utlandet. Populäraste vårdmåler är Finland. Franför allt är det resorna över gränsen i Norrbotten somhar ökat markant. Oftast gäller ersättningsansökan tandvård. Populära tandvårdsmål är också Estland och Spanien.

Sedan början på 2004 kan man enligt EU-regler ansöka om ersättning för vård som sker i utlandet. Ersättning kan fås för sjukvård och tandvård.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".