Sisu-nyheter på svenska vecka 5: Eskilstuna kommun blir tvåspråkig

Ämnen den här veckan:
Hoppet om en dagstidning på meänkieli växer. Eskilstuna kommun blir tvåspråkig. Synskadades sak blir interpellation. Svalt intresse i riksdagen för DAB-radioskrivelse. Sverige sölar med beslut om TV Finland. Samer anmäler SVT och SR. Den egna gruppen ointressant i undersökning. Pääkkö nominerad till Årets Bild.

Hoppet om en dagstidning på meänkieli växer

Presstödskommitténs förslag om nya presstödsregler väcker nu förhoppningar om en veckotidning på tornedalsfinska, meänkieli. De förslagna reglerna skapar förutsättningar för en veckotidning, säger Kerstin Johansson, vice ordförande för Svenska Tornedalingars Riksförbund STR -T och redaktör för förbundets medlemstidning. Förbundets tidning Met-Aviisi som nu utkommer fyra gånger per år har nu 1000 abonnenter. Tidningen görs nu med frivilliga insatser och då är en ökning till en veckotidning med 1500 abonnenter med presstödet en realistisk tanke, tycker Johansson.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Eskilstuna kommun blir tvåspråkig

Eskilstuna kommun har beslutat att satsa på informationsspridning på finska. På sitt första möte i år beslutade kommunalfullmäktige att kommunen i fortsättningen informerar även på finska på sin hemsida och i de annonser som trycks i de lokala tidningarna Eskilstuna-Kuriren och Folket.
(SR Sisuradio/Arja Claesson)

--

Synskadades sak blir interpellation

Det negativa stödbeskedet från Socialstyrelsen till Sverigefinska Synskadadeförbundet SFSF engarerar nu både organisationer och politiker. Utlandsfinländarnas takorganisation Suomi-Seura och Utlandsfinländarparlamentet kritiserar i ett brev adresserat till minoritetsminister Jens Orback och socialminister Berit Andnor Socialstyrelsens beslut. I brevet konstateras att beslutet strider mot Sveriges minoritetspolitik och handikappolitik och visar på strukturell diskriminering.

I Sverige har riksdagsledamot Elina Linna fört frågan vidare genom att ta upp den i en interpellation till socialminister Berit Andnor. Linna är inte nöjd med det svar hon fick av socialministern på sin tidigare skriftliga fråga, säger hon till Sisuradio.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark och Tapani Mansikkala)

--

Svalt intresse i riksdagen för DAB-radioskrivelse

Regeringens skrivelse om den digitala DAB-radions framtid fick ett svalt bemötande i riksdagen. När motionstiden gick ut i veckan hade endast två motioner inkommit. Kristdemokraterna kräver i sin motion en redogörelse för hur radiosändningarna på minoritetsspråken garanteras i framtiden. Centerpartiets riksdagsledamot Birgitta Sellén är bekymrad för SR Sisuradios framtid och frågar i sin motion hur regeringen i fortsättningen garanterar Sveriges två största minoriteter, sverigefinnarna och tornedalsfinnarna, en egen radiokanal.

Regeringen föreslog i december en fortsatt utredning av digitala distributionsmöjligheter till år 2008, vilket radio- och tv-verket fått i uppdrag att genomföra.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Sverige sölar med beslut om TV Finland

Kulturdepartementets utredning om framtiden för TV Finland försenas. Redan före årsskiftet skulle ministeriet redogöra för hur distributionen av TV Finland löses i framtiden. Nu tänker dock regeringen invänta Finlands beslut om distributionen av SVT, berättar departementssekreterare Filippa Arvas-Olsson för SR Sisuradio. Hon motiverar beslutet med tanken om tv-utbyte, då Finlands beslut påverkar Sveriges dito. Hon säger dock att kulturminister Leif Pagrotskys löfte om att TV Finland kommer att synas även i fortsättningen fortfarande gäller.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Samer anmäler SVT och SR

Sametinget anmäler Sveriges television SVT och Sveriges radio SR till Granskningsnämnden för radio och tv för diskriminering. Sametinget anser att företagen bryter mot avtalet med staten genom att SVT minskat på sändningstiden för samiska program och att SR sänder för lite på sydsamiska. Sametinget vill också att Granskningsnämnden ska avgöra om det är rimligt att SVT, SR och UR satsar så mycket mer på program på finska än på samiska, raporterar SR Norrbotten.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Den egna gruppen ointressant i undersökning

Sverigefinländarna är slöä när det gäller att svara på enkäter om den egna gruppen på internet. Under tre månader har ungefär 400 personer fyllt i formuläret, berättar forksningsledare Krister Björklund. Målet är åtminstone 1000 svar för att ge undersökningen en tillförlitlig grund. Därför ska nu undersökningen distribueras på papper via sverigefinska föreningar och medier.

Undersökningen finns att hitta på Migrationsinstitutets hemsida, http://www.migrationinstitute.fi/.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Pääkkö nominerad till Årets Bild

Sverigefinska fotografen Pekka Pääkkö har nominerats till tävlingen Årets Bild. Sammanlagt nominerades 28 fotografer, som alla får pris även om prisklassen meddelas först senare. Pääkkö, som arbetar för lokaltidningen Mitt i samt som Stockholms-fotograf för Helsingin sanomat, fick pris för Årets humorbild år 2004. Vinnarna i årets tävling tillkännages den 3 mars.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".