Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 6: Suomi-koti tvångsflyttas till Bromma

Publicerat fredag 10 februari 2006 kl 18.16

Ämnen den här veckan:
Suomi-koti tvångsflyttas till Bromma. Gröna västgötar kräver tolktjänst med klass. Upphandling av Yles utlandssändningar i gång. Astrid Thors till Yles förvaltningsråd. Runebergspris till Riitta Jalonen. Tollanderska priset till Inga-Britt Wik.

Suomi-koti tvångsflyttas till Bromma

Finskspråkiga ålderdomshemmet Suomi-koti i Stockholm tvingas flytta till temporära lokaler redan före den aviserade flytten till Stureby. Hyresnämnden har avslagit hemmets begäran om en förlängning av hyreskontraktet. Om länsstyrelsen inte ingriper, måste hemmets 50 finska åldringar flyttas redan om tre veckor, konstaterar ordföranden för den stiftelse som upprätthåller Suomi-hemmet, Jussi Böök.

Suomi-hemmets flytt till nya lokaler i Stureby har varit klar länge, men den sker först i oktober-november när de nya lokalerna blir färdiga. Eftersom bostadshus är planerade där de nuvarande lokalerna står tvingas alltså hemmet till en kortare exil på Bromma sjukhusområde.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Gröna västgötar kräver tolktjänst med klass

De nya principerna för tolktjänster i västra Götaland är farliga för såväl rättssäkerheten för vårdpersonal som patienternas hälsa, anser miljöpartiet i västra Götaland. Regionfullmäktige i västra Götaland diskuterade frågan i veckan efter en interpellation från miljöpartiet. Enligt det nya systemet för beställning av tolktjänster ska pris prioriteras framom professionalitet. Det kan i längden bli dyrt, säger författaren till interpellationen, Soili Brunberg i en intervju för SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Johanna Dickson)

--

Upphandling av Yles utlandssändningar i gång

Yle sänder traditionell radio för utlandsfinländarna även i fortsättningen, lovar Radio Finlands nya chef Juha Virtanen. Yle letar nu efter en billigare distributör, då Yles och sändningsföretaget Digitas kontrakt om kort- och mellanvågsssändningar upphör vid årsskiftet. Virtanen tror att Yles sändningar i vanlig radio kommer att upphöra så småningom, men att det handlar om en mångårig process.

Yles styrelseordförande Hannu Olkinuora sa bara för några veckor sedan i en intervju för SR Sisuradio att framtiden för Yles utlandssändningar finns på internet.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Astrid Thors till Yles förvaltningsråd

Finlands riksdag har valt riksdagsledamot Astrid Thors och CMI:s verksamhetsledare Pauliina Arola till nya ledamöter i Yles förvaltningsråd. Astrid Thors ersätter Svenska folkpartiet SFP:s förre partisekreterare Bernt Sundström och Pauliina Arola ersätter barnombudsmannen Maria-Kaisa Aula som valts till Yles styrelse.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

--

Runebergspris till Riitta Jalonen

Riitta Jalonen fick årets Runebergspris för romanen Kuvittele itsellesi mies. I prismotiveringen sägs bl.a. att romanen är en psykologisk thriller som förenar en deckaraktig täthet med en litterärt intressant människobeskrivning.

Av kandidaterna var endast Lars Huldéns diktsamling på svenska. De andra kandidaterna var: Anja Erämaja: Laulajan paperit, Lars Huldén: diktsamlingen Återkommen från Atlanta (Schildts), Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän, Ella Kostamo: Kanssakulkija, Maritta Lintunen: Valaistut talot, Anna-Maria Mäki: Suljetun paikan lumo och Nalle Valtiala: romanen Anna (Schildts)
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Tollanderska priset till Inga-Britt Wik

Svenska litteratursällskapets stora pris, det så kallade Tollanderska priset, gick i år till Inga-Britt Wik som belönas för en halvsekellång författargärning.

Andra priser och utmärkelser delades också ut. Ur de olika fonderna gick pris till Tom Sandqvist, Leif Salmén, Agneta Enckell, Bengt Ahlfors, Katarina Gäddnäs, Gabriella Nordlund, Tomas Mikael Bäck, Fredrik Lång, Oscar Rossi, Peter Ehrström, Roger Holmström, Kristina Malmio, Sture Lindholm, Johanna Holmström, och Henrika Ringbom.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".