Sisu-nyheter på svenska vecka 7: Anhöriga ska stoppa flytten av Suomi-koti

Ämnen den här veckan:
Extra pengar från staden går till finsk barnteater. Anhöriga vill stoppa flytten av Suomi-koti. Förvaltningsområde ger minoritetsgrupp mertid. Finland får nästan rätt. Nya flygrutter planeras mellan Finland och Sverige. Kryssningsåldersgränser fall för JämO. Allt färre väljer svenskan i studenten. Finlandssvensk ny Nokia-chef.

Extra pengar till finsk barnteater

Finlandsinstitutet i Stockholm använder i första hand de extra anslagen från Stockholms stad till att förbättra bibliotekets verksamhet och bokbeståndet. Av de 600 000 kronor Stockholms stads kulturnämnd anslagit blir pengar över också till annan verksamhet som till exempel finsk barnteater.

Finlandsinstitutet hotades förra året av nedläggning sedan finska staten dragit in sitt stöd till bibliotekets drift. De saknade 1,5 miljoner kronorna täcktes efter långa föhandlingar upp av svenska staten, landstinget och Stockholms stad. Staden anslog något mera pengar än vad som behövdes till bibliotekets drift, därigenom kan biblioteket nu satsa på en del ny verksamhet.
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

--

Anhöriga vill stoppa flytten av Suomi-koti

På många fronter försöker man nu stoppa den temporära flytten av det finskspråkiga äldreboendet Suomi-koti. Styrelsen för Suomi-koti har klagat i ärendet till länsstyrelsen och även på finska ambassaden i Stockholm följer man fallet. De anhöriga tänker göra allt i sin makt för att stoppa flytten till temporära lokaler i Bromma med hänvisning till att skröpliga åldringar inte ska flyttas mer än absolut nödvändigt.

Suomi-kotis flytt till nya lokaler i Stureby har varit klar länge, men den sker först i oktober-november när de nya lokalerna blir färdiga. Eftersom bostadshus är planerade där de nuvarande lokalerna står tvingas alltså äldreboendet till en kortare exil på Bromma sjukhusområde. Klagandena kan försena byggprojektet med flera månader.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Förvaltningsområde ger minoritetsgrupp mertid

Svenska och finska statens gemensamma minoritetsarbetsgrupp får förlängd verksamhetstid till juni 2007. Enligt ett tidigare beslut skulle tjänstemannaarbetsgruppen arbeta till juni i år. Minoritetsarbetsgruppen vill dock följa slutförandet av riksdagsledamot Paavo Vallius’ unedrsökning om utvidgandet av det finskspråkiga förvaltningsområdet. I arbetsgruppen fungerar Finland och Sverige turvis som ordförande.
(SR Sisuradio/Leena Koivuneva)

--

Finland får nästan rätt

Pensionärer från Sverige som bor i Finland måste även i fortsättningen betala sjukförsäkringsavgiften i Finland, trots att de redan betalt den i Sverige. Detta innebär EG-generaladvokatens beslutsförslag i veckan angående tvisten mellan Finland och EU-kommissionen om pensionsbeskattningen för personer som en tid bott utomlands. Förslaget innehåller dock en anmärkningsvärd reservation. Sjukförsäkringsavgifter som betalats i ett annat land ska gå att dra av på skatten i Finland om pensionstagaren kan visa hur mycket han betalat.

Generaladvokaten anser som finska staten att det s.k. Rundgren-fallet inte är prejudicerande i det här fallet, då fallet gällde en person som förtjänat hela sin pension utomlands.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Nya flygrutter planeras mellan Finland och Sverige

Finnair planerar nya flygrutter mellan Finland och Sverige, eventuellt från södra Sverige. Målet är att locka fler resenärer till rutterna till Asien. I Sverige har Finnairs försäljning av resor till Asien ökat med över hälften på ett år, till 65 000 resenärer. Finnair hoppas framför allt på den växande trafiken mellan Europa och Asien, säger Finnairs nye vd Jukka Hienonen i en intervju för SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Kryssningsåldersgränser fall för JämO

Tio unga män har anmält Viking Line till jämställdhetsombudsmannen för dess åldersgränser under kryssningar. Män får kryssa under helgerna först vid 23 års ålder medan kvinnor får kryssa redan tre år tidigare. Enligt JämO:s jurist Therese Olsson anser JämO åldersgränserna vara könsdiskriminering.

Den nya diskrimineringslagen från i somras förbjuder olika priser och villkor för tjänster enbart på grund av kön. Grupper kan dock behandlas olika på ’goda grunder’. Viking Lines argument om att de olika åldersgränserna är nödvändiga av säkerhetssynpunkt har inte övertygat JämO.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Allt färre väljer svenskan i studenten

I Finland deltar allt färre i studentskrivningarna i svenska. Deltagarantalet har rasat sedan svenskan gjordes frivillig för två år sedan. Största delen av studenterna väljer ännu svenskan, men antalet sjunker fortfarande. Kerstin Salminen från studentskrivningsnämnden med ansvar för provet i svenska är orolig för utvecklingen, men tror inte att det finns någon återvändo till det obligatoriska provet.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Finlandssvensk ny Nokia-chef

Nokia har utsett finlandssvenska Kenneth Jönsson till ny Skandinavienchef. Han börjar sitt nya arbete den 1 april. Kenneth Jönsson kommer närmast från jobbet som Nokias chef i Ryssland, där han jobbat sedan 2003.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".