Sisu-nyheter på svenska vecka 9: Kyrkans finska tidning kan läggas ner

Ämnen den här veckan:
Kyrkans finska tidning kan läggas ner. Minoritetsungdomar jämställs med handikappade. TV Finland ska synas ännu mer digitalt. Suomi-kotis tillfälliga flytt blir kanske inte av. Uteblivet stöd till synskadade ställer in kurs. Protester gav ny invandrarservice i Borås. Finnforum8 uppe på nätet. Atria suktar efter hela stycket. Ny Mumin-skiva på finska.

Kyrkans finska tidning kan läggas ner

Svenska kyrkans magasin på finska, Ankkuri, kan komma att läggas ner efter 30 års verksamhet. Tidningen når enligt kyrkan inte sverigefinnarna tillräckligt bra, och därför vill man ersätta magasinet med andra informationskanaler. Ankkuris enda fast anställda redaktör, Marja Räihä, är bestört över nedläggningsplanerna och oroar sig för den sverigefinska mediemarknaden om ännu en trycksak läggs ner. Kyrkan ska iställer satsa på tvåspråkiga informationsblad, bättre information via nätet och debattartiklar.

Ankkuri som utkommer sex gånger per år har en upplaga på 2500 ex, julnumret en upplaga på 7000 ex.
(SR Sisuradio/ Erik Regnström)

--

Minoritetsungdomar jämställs med handikappade

Minoritetsungdomsorganisationerna kan komma att få samma bidragsvillkor som handikapporganisationer. De finska och judiska ungdomsorganisationerna i Sverige har diskuterat förändrade regler för statsstöd för minoritetsorganisationer, men när ungdomsstyrelsen lämnade sin rapport om förnyade anslagskriterier till regeringen i november, fanns minoriteterna inte nämnda. Ett muntligt tilläggsförslag är enligt Staffan Eklund på ungdomsstyrelsen att minoritetsungdomarna jämställs med handikapporganisationer.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

TV Finland ska synas ännu mer digitalt

TV Finland ska förbli en avgiftsfri kanal när TV-sändningarna blir digitala enligt ett mål uppställt av regeringen. Regeringen vill också öka tillgången till kanalen, så att åtminstone hälften av svenskarna kan se den, säger kulturminister Leif Pagrotskys politiska rådgivare Per Lager. Leif Pagrotsky meddelade förra veckan efter ett samtal med statsminister Göran Persson att Sverige ämnar följa avtalet om TV-utbyte med Finland även efter övergången till digitala sändningar. Det betyder att staten tar ansvaret för och står för kostnaderna för TV Finland när det analoga nätet släcks ner.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Suomi-kotis tillfälliga flytt blir kanske inte av

Flytten till tillfälliga lokaler som aviserats för det finskspråkiga äldreboendet Suomi-koti i Stockholm kan undvikas. Socialborgarrådet Margareta Olofsson i Stockholm lovar att Suomi-koti kan stanna i de nuvarande lokalerna till slutet på maj. Efter det får äldreboendet flytta till helt nya lokaler om inte de planerade lokalerna i Stureby hunnit bli klara.

Suomi-kotis flytt till nya lokaler i Stureby har varit klar länge, men den sker först i oktober-november när de nya lokalerna blir färdiga. Eftersom bostadshus är planerade där de nuvarande lokalerna skulle alltså äldreboendet tvingas till en kortare exil på Bromma sjukhusområde.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Uteblivet stöd till synskadade ställer in kurs

Nu märks det uteblivna statsstödet till sverigefinska synskadadeförbundet. 18 sverigefinländare som nyligen förlorat synen blir utan anpassningskursen, då den planerade kursen vid Fristads folkhögskola inte blir av i brist på pengar.

Förbundets möjligheter till stöd inför nästa år har dock förbättrats sedan nya föreningar planeras i tre län. Med dessa nya föreningar skulle förbundet ha verksamhet i tio län, vilket är ett kriterium för statsstöd.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Protester gav ny invandrarservice i Borås

Protesterna mot privatiseringen av tolktjänsterna i Borås gav resultat och förbättrade servicen. I början av mars öppnade den nya kommunala invandrarservice-tjänsten. När tolktjänsterna privatiserades för snart två år sedan försvann den rådgivning och hjälp som kommunens tolkbyrå tidigare tillhandahållit.
(SR Sisuradio/Raili Turunen)

--

Finnforum8 uppe på nätet

Utlandsfinländarträffen Finnforum som nästa år hålls i Eskilstuna har nu fått sina egna hemsidor. På sidorna har man samlat mycket information om det kommande storevenemanget och också om den sverigefinländska gruppen från Uusi teatteri till finlandssvenskarnas organisation FRIS, berättar Kai Kangassalo som skapat sidorna i en intervju för SR Sisuradio. Målet är att informationsmängden ökas löpande så att sidorna förblir levande också efter själva Finnforum8.

Hemsidan finns på adressen www.finnforum8.se.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Atria suktar efter hela stycket

Finländska korv- och köttproducenten Atria tänker bibehålla sin andel av den svenska marknaden, trots att resultaträkningen från de senaste åren visar att lönsamheten minskar. Det deprimerar dock inte Atrias ledning, som nu hoppas på en ännu större andel av den svenska marknaden, berättar Atrias nya vd Matti Tikkakoski för SR Sisuradio. Marknaden har blivit kärvare på senare år, mycket på grund av ökade råvarupriser. Atria håller dock fast vid dotterbolaget Lithells och tänker nu exportera Sibylla-kedjan utomlands, säger Tikkakoski.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Ny Mumin-skiva på finska

Tove Janssons muminfigurer är huvudpersoner på en skiva med nykomponerade sånger på finska. De 20 nya sångerna baseras på händelserna och figurerna i boken Kometen kommer. Sångerna framförs av bland annat Tommi Läntinen, Sani, Susanna Haavisto, Jore Marjaranta samt Samuli Edelmann som i tv-serien i början av 1990-talet lånade sin röst till Sniff.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)