Sisu-nyheter på svenska vecka 10: Språkvetare årets sverigefinska kvinna

Ämnen den här veckan:
Anders Ljunggren till Helsingfors - trots allt. Persson lovar invandraråldringarna förbättringar. Pagrotsky efterlyser bättre lärarutbyte. Vingarna får vingar. Språkvetare årets sverigefinska kvinna. Ny webbportal om studier på svenska i Helsingfors. Carpelan får europeiskt bokpris. Finskt och norskt på Svenska teatern.

Ljunggren till Helsingfors - trots allt

Föreningen Nordens generalsekreterare, centerpartisten Anders Ljunggren har utnämnts till tjänsten som andreman på Sveriges ambassad i Helsingfors. Tillsättningsförfarandet orsakade tidigare diskussion inom utrikesdepartementets tjänstemannakår, då UD ville utnämna Ljunggren utan att tjänsten utlysts. Kritikerna ansåg att normal ansökningsmetod inte tillämpades. Därför utlystes tjänsten. UD beslöt om utnämningen av Ljunggren i torsdags. Ljunggren har vid många tillfällen agerat språkrör i sverigefinländska frågor.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Persson lovar invandraråldringarna förbättringar

Statsminister Göran Persson lovar att förbättringsförslag för invandrarnas åldringsvård ska läggas fram ännu denna vår. Samtidigt ser Persson ingen skillnad mellan sverigefinländska och andra dementa invandraråldringar. Persson säger att socialdemokraterna är medvetna om att invandrare ofta förlorar språket när de blir gamla och insjuknar i demens. På besök i invandrartäta Rinkeby i norra Stockholm konstaterade Persson att dementa invandrares vård är en utmaning och att socialdemokraterna planerar konkreta förslag för förbättrad vård.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Pagrotsky efterlyser bättre lärarutbyte

Lärarutbildningen behöver nya vindar från utlandet, anser utbildningsminister Leif Pagrotsky. Han anser att lärarhögskolorna i dagens läge är stagnerade institutioner med undantag av Jönköpings högskola, som redan länge utveckat studerandeutbyte. Högskolan i Jönköping har nu fått specialanslag för studerandeutbyte till u-länder. Utbildningsminister Pagrotsky anser att även Finland är ett bra studiemål.
(SR Sisuradio/Eija Björstrand)

--

Vingarna får vingar

Sverigefinska föreningen Vingarna i Göteborg aktiverar sig med nya unga krafter. De unga har tagit de flesta platserna i styrelsen och planerar nu många sorters verksamhet, berättar föreningens ordförande Antti Saarela för SR Sisuradio. Idéerna kommer från ungdomar i föreningen och innefattar bredden från sport till kulturverksamhet. Föreningen planerar också en massiv medlemsrekryteringskampanj.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Språkvetare årets sverigefinska kvinna

Sverigefinlänska yrkeskvinnors Stockholmsavdelning Rusuvilina utnämnde på internationella kvinnodagen den 8 mars språkvetaren Paula Ehrnebo till årets sverigefinländska yrkeskvinna. Paula Ehrnebo är verksamhetsledare för Sverigefinska språknämnden samt lärare i finska, översättning och tolkning och utnämns för sitt outtröttliga pionjärskap inom sitt område.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Ny webbportal om studier på svenska i Helsingfors

De svensk- och tvåspråkiga högskolorna i Helsingfors har fått en ny, gemensam webbportal. Där hittar man presentationer av och länkar till högskolorna i huvudstadsregionen, information om studielivet i Helsingfors, aktuella evenemang och mycket mer. En viktig målgrupp är unga i de övriga nordiska länderna, berättar Lia Markelin som är koordinator för portalen. Den nya portalen finns på adressen www.studeraihelsingfors.fi.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Carpelan får europeiskt bokpris

Finlandssvenske författaren och poeten Bo Carpelan har tilldelats det franska bokpriset Prix Européen de Littérature. Priset tilldelas varje år till en europeisk författare, som i sin produktion har förbättrat kontakterna och förståelsen mellan de europeiska kulturerna.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Finskt och norskt på Svenska teatern

Svenska teaterns Spin-musikal som går i Helsingfors gästas under våren av finska stjärnor Tarja Turunen och Jari Sillanpää och finska eurovisionsvinnaren från förra året, norrmannen Geir Rönning. I några av vårens föreställningar sjunger artisterna sina egna stycken. Huvudrollerna spelas fortfarande av bland annat Nicke Lignell, Maria Ylipää, Tino Singh och Jonna Järnefelt. Kanadensiske Douglas Pashleys musikal Spin hade sin premiär i höstas.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)