Sisu-nyheter på svenska vecka 11: Kyrkans tidning Ankkuri läggs ner

Ämnen den här veckan:
Delegationen samlades i Stockholm. Färre Finlandsfödda i Sverige. Samesamarbete för bevarande av kulturarv. Ankkuri läggs ner. Regeringen överväger ändrad minoritetspolitik. Uppsala förbättrar finskundervisningen. Suomi-koti får stanna mars ut.

Delegationen samlades i Stockholm

Sverigefinländska delegationens styrelse får förstärkning av de unga. Jarno Ovaska, aktiv i Sverigefinska ungdomsförbundet SFU, valdes in som ny ledamot i styrelsen under delegationens session på Finlandsinstitutet i Stockholm för en vecka sedan. Sverigefinländska yrkeskvinnors Stockholmsavdelning Rusuvilina godkändes som ny förening i delegationen. Vid sessionen antogs också en resolution där delegationen uppmanar regeringen att genomföra de förslagna åtgärderna för att utvidga det finskspråkiga förvaltningsområdet till Mälardalen.

Delegationen antog alla de framlagda motionerna, sammanlagt nio stycken. Årets motioner behandlar både sverigefinsk barnkultur, sverigefinska åldringars behov av finsktalande läkare, de synskadades rätt till statsstöd, erkännandet av finska som avhandlingsspråk i Sverige samt fortsatt kamp för finlandssvenskarnas rätt till minoritetsstatus i Sverige. Av de inlämnade nio motionerna hade sju skrivits av organisationsveteranen Matti J Korhonen.
(SR Sisuradio/ Niki Bergman)

--

Färre Finlandsfödda i Sverige

Mängden Finlandsfödda i Sverige minskar något, visar Statistiska centralbyråns statistik. Förra året flyttade drygt 3000 finländare tillbaka till Finland, vilket är nästa 350 personer mer än året innan. Samtidigt ökade antalet finländare som flyttade till Sverige med 77 personer jämfört med året innan. Förra året flyttade nästan 2800 finländare till Sverige. Finländarna är den fjärde största invandrargruppen efter danskarna, polackerna och irakierna.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Samesamarbete för bevarande av kulturarv

Samerna i Sverige, Norge och Finland ska i ett gemensamt projekt kartlägga sitt kulturarv. I det EU-finansierade projektet deltar samemuséet i Jokkmokk, sametinget i Norge och Siidamuséet i Finland. Målet är också att påbörja samtal om att returnera samiska föremål som hamnat på muséer utanför det samiska området. Den största samiska samlingen utanför sameområdet finns på Nordiska muséet i Stockholm, där man samlat cirka 6000 samiska föremål, fotografier och arkivmaterial.
(SR Sisuradio/ Jaana Johansson)

--

Ankkuri läggs ner

Trots protesterna har styrelsen för Svenska kyrkans finskspråkiga verksamhet beslutat att lägga ner kyrkans finskspråkiga tidning, Ankkuri. Styrelsen anser att tidningens abonnentkrets är för liten i jämförelse med de finsktalandes andel i kyrkan. Kyrkan vill dock aktivt söka sätt att ersätta tidningen med, säger ordföranden för det finskspråkiga arbetet Kjell Wiklund i en intervju för SR Sisuradio. Ansvaret för kyrkans information på finska delas i fortsättningen av kyrkokansliet i Uppsala och stiften. Kjell Wiklund lovar att Ankkuri inte läggs ned förrän de nya informationskanalerna är i drift.
(SR Sisuradio/ Erik Regnström)

--

Regeringen överväger ändrad minoritetspolitik

Regeringen överväger att införa ändringar i minoriteternas ställning såsom de sverigefinländska organisationerna krävt dem. Förändringarna ingår i människorättsprogrammet som regeringen publicerade i veckan. Programmet är det rättesnöre som staten, kommunerna och landstinget ska följa för att människorätten i Sverige följs. Den här gången har regeringen hört även minoriteternas representanter. Regeringen diskuterar nu inrättandet av en ny myndighet, vars uppgift skulle vara att bevaka minoriteternas rättigheter i Sverige.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Uppsala förbättrar finskundervisningen

Uppsala universitet ska nu med krafttag förbättra undervisningen i finska efter hård kritik från Högskoleverket. Universitetet riskerar annars att mista sin examinationsrätt för kandidat- och magisterexamen. Professor Lars Gunnar Larsson, ämnesansvarig för de finskugriska språken, säger att förändringarna ska genomföras inom ett år, men att problemet med små anslag på grund av få studerande kommer att kvarstå även på längre sikt.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Suomi-koti får stanna mars ut

Det vräkningshotade finskspråkiga äldreboendet i Stockholm Suomi-koti får förlängt hyreskontrakt i sina nuvarande lokaler till slutet på mars. Samtidigt fortsätter förhandlingarna för att undvika den överhängande flytten till tillfälliga lokaler. Stockholms fastighetsborgarråd Leif Rönngren har inte kunnat lova att flytten undviks, endast att situationen ska utredas.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".