Sisu-nyheter på svenska vecka 12: SR Sisuradio fortsätter - men var?

Ämnen den här veckan:
Radio- och tv-proposition gav ingen klarhet om SR Sisuradio. Sverigefinländska delegationen anmäler SVT. Nytt hopp om öronmärkta anslag till arkivet. Inga anslag för minoriteternas bildningsarbete. Yks’Kaks får ny chefredaktör. Tvångsfinskan hotad på Åland. Gad Rausing -pris till finländsk teolog.

Proposition gav ingen klarhet om SR Sisuradio

SR Sisuradios framtid är fortfarande oklar trots löften om besked i regeringens radio- och tv-proposition som lades fram i veckan. Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca, som deltog i radio- och tv-utredningen, säger i en intervju för SR Sisuradio att förutsättningarna för SR Sisuradios fortsatta existens trots det här är goda.

Regeringen konstaterar i sin proposition med namnet Viktigare än någonsin att programbolagen SR, SVT och UR även i fortsättningen ska förbättra minoritetssändningarnas tillgänglighet och att minoritetsspråken även framgent ska ha en särställning i utbudet. Regeringen förlänger även tillståndsperioden till sex år och lägger samtidigt allt mer ansvar på programbolagen på att prioritera verksamheten finansiellt och se till att minoritetssändningarna bibehålls. Om företagen missbrukar sin nya frihet kommer inte liknande ansvar att beviljas för nästa tillståndsperiod, säger vänsterpartiets Rossana Dinamarca.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Delegationen anmäler SVT

Sverigefinländska delegationens och Sveriges televisions konflikt om SVT:s programutbud på finska fortsätter. Delegationen har nu anmält SVT till Granskningsnämnden, då den anser att SVT har minskat mängden program på finska och således bryter mot sitt sändningstillstånd. SVT tillbakavisar anklagelserna. SVT anser att företaget köper mer program från Finland efter att aktualitetsmagasinet på finska EKG lades ner 2002. Delegationens sekreterare Esko Melakari konstaterar dock att egna program producerade för den sverigefinska minoriteten inte kan ersättas med inköpta finska program. Granskningsnämndens beslut väntas i juli.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Hopp om öronmärkta anslag till arkivet

Sverigefinska arkivets förespråkare har fått förnyat hopp om öronmärkta anslag för arkivet. Kommunalrådet Kristina Eriksson från Eskilstuna, Riksarkivets chef Tomas Lidman och sverigefinska arkivets ordförande Markku Peura träffade i veckan kulturminister Leif Pagrotskys statssekreterare och krävde öronmärkta pengar i höstens budget. Målet är ett anslag på 1,6 miljoner årligen.
(SR Sisuradio/Jaana Johansson)

--

Inga anslag för minoriteternas bildningsarbete

De nationella minoriteterna får inga öronmärkta anslag i regeringspropositionen om folkbildningsarbetet. Minoriteternas rätt till sitt språk och sin kultur genom t.ex. folkhögskolorna nämns dock i propositionen för första gången. De nationella minoriteterna bör ges möjlighet att studera sitt modersmål inom folkbildningsrörelsen. Men hur det löses i praktiken, det är upp till de enskilda lärosätena och föreningarna att avgöra, konstaterar Lena Hallengren, minister med ansvar för vuxenutbildningen. En rättighet till egna folkhögskolor för minoriteterna föreslogs av en parlamentarisk kommittée redan för tio år sedan men blir alltså inte av nu heller.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Yks’Kaks får ny chefredaktör

Tidningen Yks’Kaks som utkommer i Mälardalen har fått en ny chefredaktör i föreningsaktive Seppo Pesonen från Eskilstuna. Tidningen Yks’Kaks utkommer tio gånger per år och ges ut av föreningen Sverigefinskhetens främjande med stöd av sina medlemsföreningar. Jorma Orelma slutar som chefredaktör efter tretton år.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Tvångsfinskan hotad på Åland

En ny språkstrid gror mellan Åland och fastlandet. Ålands landskapsstyrelse överlägger att ta bort tvångsfinskan från gymnasiets lärokurs. Tanken har lett till protester i Finland, där man tror att planen kan återuppväcka diskussionen om svenskans ställning i finska skolor. Finska är frivilligt i grundskolan på Åland, men obligatoriskt i gymnasiet. 80 procent av eleverna väljer att läsa finska i grundskolan. Landskapsstyrelsens Camilla Gunnell med ansvar för studiefrågor tror inte att frivillighet skulle minska intresset för finska. Beslutet om finskan på Åland tas under våren.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Gad Rausing -pris till finländsk teolog

Finländske teologen, professor Heikki Räisänen har tilldelats Kungliga vitterhetsakademiens Gad Rausing -pris för sin framstående religionshistoriska forskning. Räisänen är en av de internationellt mest erkända forskarna av Nya testamentet och även koranen. Räisänen, som verkar i Helsingfors, är bland annat hedersdoktor vid Uppsala universitet.
(SR Sisuradio/Anna Stackman)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".