Sisu-nyheter på svenska vecka 17: Finland bekymrat för finskan i Sverige

Ämnen den här veckan:
Svårt att beräkna kostnad för modersmål. Finska föreningen i Borlänge får minoritetsstöd. Ny tornedalsk ordförande vill synas. Behovet av högskolebroschyr på finska diskuteras igen. Finland bekymrat för finskan i Sverige. Gratistidning på minoritetsspråk framgång i Finland.

Svårt att beräkna kostnad för modersmål

14 miljoner - så mycket kostar det att förstärka de nationella minoriteternas rätt till modersmålsundervisning. Skolverket har klarställt en beräkning på stärkt modersmålsstöd som dock grundar sig på en rad antaganden, berättar Skolverkets utredare Moa Morin. Kostnaderna är svåra att beräkna eftersom statistiken på hur många som faktiskt tillhör de nationella minoriteterna inte är tillförlitlig. Trots det uppskattar Skolverket att ett slopande av kravet på minst fem elever i varje kommun för en modersmålsgrupp skulle kosta en miljon kronor medan slopandet av kravet på att finska eller jiddish talas i hemmet skulle kosta cirka tretton miljoner kronor.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Finska föreningen i Borlänge får minoritetsstöd

Borlänge kommun har beviljat den lokala finska föreningen Suomi-Seura stöd med hänvisning till minoritetsstatusen. Föreningen får både verksamhetsstöd samt en hyresgaranti som gäller i fem år. Kommunens stöd till föreningen har minskat i flera år då stödet hittills baserats på det minskande antalet ungdomsmedlemmar.

Ordföranden för Sverigefinländarnas riksförbund, Voitto Visuri, vet inte om det är vanligt att kommuner beviljar stöd med hänvisning till statusen som nationell minoritet.
(SR Sisuradio/Tapio Airaksinen)

--

Ny tornedalsk ordförande vill synas

Svenska Tornedalingars Riksförbund STR-T vill öka synligheten bland de egna, där många inte känner till förbundets verksamhet. Organisationen har kritiserats för att den för mycket koncentrerar sig på språkfrågor. Nu vill förbundet därför öppna sig även för dem som inte talar tornedalsfinska, meänkieli, säger nyvalde ordföranden för STR-T Sven Kostenius.
(SR Sisuradio/ Stig Karlström)

--

Finsk högskolebroschyr åter på tapeten

Högskoleverkets broschyr för blivande studerande finns översatt till nio språk - men inte till finska eller något annat av Sveriges nationella minoritetsspråk. Högskoleverket och Migrationsverket beslöt tidigare med hänvisning till resursbrist att broschyren inte behövs på finska då sverigefinländarna förstår svenska så bra. Broschyren ska förklara det svenska högskolesystemet främst för studerande från andra länder. I höst ska broschyren omarbetas och då lär frågan om finska tas upp igen, konstaterar Lotta Bäcklin på Högskoleverket.

Broschyren finns bland annat på albanska, somaliska och arabiska. Nya språk är engelska och franska.
(SR Sisuradio/Anna Starckman)

--

Finland bekymrat för finskan i Sverige

Grannländerna Sverige och Finland uppmanar nu varandra att utveckla undervisningen på minoritetsspråken. Regeringens utredningsman Erland Ringborg lade i veckan fram sin rapport om hur Sverige kan stöda svenskundervisningen i finska skolor. Finland välkomnar hjälpen från Sverige och ökar samtidigt trycket på en förbättring av finskans ställning i Sverige. I Finland diskuteras nu lämpliga motsatsningar, men ännu finns inga konkreta beslut.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Gratistidning på svenska framgång i Finland

Det kan gå att ge ut en gratistidning på ett minoritetsspråk - det visar nyetablerade gratistidningen Papper i Finland. På bara några månader har den svenskspråkiga tidningen lyckats hitta cirka 40 000 läsare i huvudstadsregionen. Även annonsörerna har börjat visa intresse för Papper och nu diskuteras nyetableringar i Österbotten och i Åboland. Trots det befarar tidningens chefredaktör Calle Haglund att tidningen inte kommer att vara en ekonomisk framgång på länge utan är beroende av de finlandssvenska fondernas stöd även i fortsättningen.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".