Sisu-nyheter på svenska vecka 18: Filmen Matti ingen succé i Sverige

Ämnen den här veckan:
Sverigefinska organisationer missnöjda med stöd. Flest sverigefinnar på vänsterkanten. Ingen poströstning i höst. Sista biten klar för bibliotekets finansiering. Lediga Nordjobb i Finland. Skansens Artur-pris till finlandssvensk folklorist. Matti ingen succé i Sverige.

Sverigefinska organisationer missnöjda med stöd

De sverigefinska organisationerna får något mer statsstöd i och med det nya stödsystemet för minoritetsorganisationer. Trots det är varken Sverigefinländarnas delegation eller Sverigefinska riksförbundet SFRF nöjda. Delegationens ordförande Markku Peura anser att problemet ligger i att den summa på fyra miljoner kronor som reserverats för minoritetsorganisationer, är för liten. Regeringen ändrade reglerna för statsstöd till minoriteter efter kritik från minoritetsorganisationerna. Målet är att alla minoriteter ska få stöd som räcker till att uppehålla grunden för verksamhet, till exempel ett kansli.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Flest sverigefinnar på vänsterkanten

De sverigefinska riksdagskandidaterna hittar man i höstens riksdagsval med största sannolikhet på vänsterkanten, hos socialdemokraterna och vänsterpartiet. Nu när kandidatlistorna för kommunal-, landstings- och riksdagsvalen är klara kan man konstatera att sverigefinnarna framför allt finns på valbara platser på lokal nivå. Även om de flesta sverigefinnarna återfinns på vänsterkanten, hittar man dem på hela den politiska skalan ända till extremhögern.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Ingen poströstning i höst

I höstens riksdagsval tas den nya vallagen i bruk, vilket betyder att den klassiska poströstningen försvinner. Förhandsröstningen blir då kommunernas ansvar.
(SR Sisuradio/Nadja Mänty)

--

Sista biten klar för bibliotekets finansiering

Finansieringen av Finlandsinstitutets bibliotek i Stockholm är nu äntligen löst till sista biten. Finlands undervisningsministerium ska enligt uppgifter till SR Sisuradios korrespondent i Helsingfors stöda bibliotekets verksamhet med cirka 200 000 kronor. Finska staten lämnade förra året ifrån sig ansvaret för bibliotekets drift till Sverige, där nu regeringen, Stockholms läns landsting och Stockholms stad tillsammans svarar för dess drift. Med finska undervisningsministeriets stöd finns nu hela summan som behövs för bibliotekets drift i år.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Lediga Nordjobb i Finland

Tiotals Nordjobb-platser finns ännu lediga i Finland, trots att nästan 1400 svenska medborgare sökt sommarjobb där. Projektledare Åsa Dahlvik berättar att endast få anser sig tala finska väl. Platser kan finnas kvar ännu i början av juni, om man söker nu, tror man på Nordjobb och uppmanar fler att söka. Nordjobb är en arbetsförmedling inom Norden för ungdomar mellan 18 och 26 år.
(SR Sisuradio/Johanna Poutiainen)

--

Skansens Artur-pris till finlandssvensk folklorist

Ulrika Wolf-Knuts, professor i folkloristik vid Åbo Akademi har tilldelats Nordiska muséets och föreningen Skansens vänners Artur-pris. Prisjuryn konstaterar att Ulrika Wolf-Knuts har genom sitt arbete främjat forskningen och undervisningen i folkloristik samt det nordiska och internationella samarbetet. Priset som fått namn efter grundaren för Nordiska muséet och Skansens vänner, Artur Hazelius, är på 50 000 kronor.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Matti ingen succé i Sverige

Filmen om backhopparen Matti Nykänen som blivit en storsuccé i Finland får ett svalt bemötande i Sverige. Filmen hade premiär i Sverige till påsk men har hittills setts i Sverige av endast 1500 personer. De sex biografkopiorna av filmen hamnade i storstäderna där intresset för filmen varit svagt. Nu skickas de vidare till mindre orter som Borlänge och Karlstad, där man hoppas på större mobilisering bland sverigefinländarna.
(SR Sisuradio/ Lotta Nuotio)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista