Sisu-nyheter på svenska vecka 19: Alla minoritetsspråk på högskolenivå

Ämnen den här veckan:
Regeringen föreslår alla minoritetsspråk på universitetsnivå. Sverigefinska skolan i Motalan blir internationell. Kommunministern: Haparanda blir tvåspråkigt naturligt. Utlandsfinländarträff i Helsingfors. Ålands förfinskning överdriven.

Alla minoritetsspråk på universitetsnivå

Regeringen anser att universiteten och högskolorna ska prioritera undervisningen i 30 främmande språk, bland annat alla de nationella minoritetsspråken. Enligt ett förslag från en arbetsgrupp ska högskolorna garantera att undervisning ges på 30 språk som anses viktiga för Sveriges språkliga kompetens i framtiden. Det handlar förutom minoritetsspråken om de andra nordiska språken och nyckelspråk för Sverige i handelssammanhang samt ett antal klassiska språk. Som helt nya språk på universitetsnivå föreslås romani chib och jiddish samt somali och albanska. Förslaget kommer att utarbetas till ett direktiv efter en remissrunda.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Sverigefinsk skola blir internationell

Sverigefinska skolan i Motala förändrar till hösten sin profil från den rent sverigefinska mot en mer internationell. Finskan ska även i fortsättningen finnas med i utbudet, men fokus flyttas till andra språk och internationella frågor. Till hösten byter skolan också namn och blir Fria Intermilia-skolan, samtidigt som man börjar tillämpa Reggio Emilia-pedagogik.
(SR Sisuradio/ Pirjo Rajalakso och Merja Laitinen)

--

Haparanda blir tvåspråkigt naturligt

Haparanda kommer naturligt att bli tvåspråkigt under marknadskrafternas inflytande, säger Sveriges kommunminister Sven-Erik Österberg i en intervju för SR Sisuradio. Finskans synlighet har varit begränsad i Haparanda ända till Ikeas intåg i staden. Nu tror kommunministern att genom den förändrade kundkretsen över gränsen kommer också språkpolitiken naturligt att ändras.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Utlandsfinländarträff i Helsingfors

Utlandsfinländarparlamentets (Ufp) talmän samlades i veckan i Helsingfors för ett två dagars möte. På agendan stod bland annat möten med finska beslutsfattare. Den här gången lyckades dock inte den annars starka lobbyisten Ufp lösa ut några stora löften från beslutsfattarna. Utlandsfinländarprogrammet har till exempel inte fortskridit i Finland. Många har också hoppats på att ansökningsförfarandet för det nya biometriska passet kan underlättas med fler ansökningsplatser, men både den förhoppningen och hoppet om sänkta medborgarskapsavgifter grusades på mötena.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Ålands förfinskning överdriven

Hotet om Ålands förfinskning har överdrivits, säger landskapsregeringsledamoten Camilla Gunell som anser att Ålands språkskydd fungerar. Hon har suttit i den parlamentariskt tillsatta kommitté som lagt fram ett förslag till språkpolitiskt program för Åland. I en intervju för Hufvudstadsbladet (Hbl) säger hon att man inte kan utropa en språklig kris förrän situationen har utretts. 1921 hade fem procent av ålänningarna finska som modersmål. Samma andel gäller också i dag.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista