Sisu-nyheter på svenska vecka 20: Journalistutbildning kan flyttas till våren

Ämnen den här veckan:
MR-råd minoritetspolitikens räddning? Få sökande till sverigefinsk journalistutbildning. Leila Holmström ny rektor i Eskilstuna. Stadsdelsbråk stänger dagcentrum. Sju politiker fick antirasismpris. Slutsnusat på Åland. Ny bok från Mikael Niemi.

MR-råd minoritetspolitikens räddning?

Minoritetsminister Jens Orback lovar nu förbättringar till minoritetspolitiken. Konstitutionsutskottet konstaterade nyligen att genomförandet av Sveriges minoritetspolitik inte fungerar i praktiken. Orback sätter nu sitt förtroende i det nya människorättsrådet, det s.k. MR-rådet, vars uppgift blir att följa minoriteternas rättigheter främst på kommun- och landstingsnivå. Rådet ska också informera om de nationella minoriteternas rättigheter genom att bland annat ordna seminarier. Elisabeth Abiri, människorättsforskare vid Göteborgs universitet har utsetts till rådets ordförande. De andra medlemmarna är ännu inte utsedda.

Minoritetsfrågorna klassades i vårbudgeten som människorättsfrågor, då de separerades från budgetposten invandrarfrågor.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Få sökande till sverigefinsk journalistutbildning

Starten för den sverigefinska journalistutbildningen vid Stockholms universitet kan komma att flyttas till våren. Endast två ansökningar inkom från kvalificerade sökande till de fem studieplatserna innan ansökningstiden gick ut i mitten på maj. Då utbildningen riktar sig till sverigefinländska, tvåspråkiga studerande, sållades till exempel utbytesstuderande från Finland bort. Jan Örnéus vid Stockholms universitets journalistutbildning JMK konstaterar att det inte är lönt att påbörja en utbildning med så få studerande. Finansieringen av utbildningen stod klar samtidigt som den allmänna ansökningstiden till högskolan gick ut i mitten på maj. Utbildningen har i stort sett marknadsförts bara via JMK:s hemsida.

Den finsk- och svenskspråkiga journalistutbildningen omfattar ett och ett halvt års studier, 60 poäng, och är till för tvåspråkiga studenter med en grundexamen i något annat ämne. Utbildningen är ett samprojekt mellan JMK, Stockholms universitets finska institution och Finskt språk- och kulturcentrum i Eskilstuna och genomförs i samarbete med Sveriges televisions finska redaktion och SR Sisuradio.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

Leila Holmström ny rektor i Eskilstuna

Eskilstuna sverigefinska skola får en ny rektor i Leila Holmström, som för tillfället fungerar som rektor i Askainen utanför Åbo. Holmström har bott i Köping i Västmanland i åtta år. Hon hoppas att Eskilstuna-skolans resultat kan höjas med erfarenheter från finska skolor. Skolans nuvarande rektor Berndt Åström fortsätter i styrelsen för den stiftelse som ansvarar för skolans drift.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Stadsdelsbråk stänger dagcentrum

Dagcentrumet för finska seniorer, Finskt seniorboende i Stockholm, tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av vikande kundunderlag. Kunderna är ofta dementerade åldringar som fått en remiss från sin egen stadsdelsförvaltning. Stadsdelarna skickar dock inte gärna finska åldringar till det finska dagcentrumet, säger vd:n för Finskt seniorboende, Anssi Pajuvirta till SR Sisuradio. Verksamheten läggs ner under maj.
(SR Sisuradio/ Leena Häyrynen)

--

Sju politiker fick antirasismpris

Centrum mot rasism har förärat sju riksdagsledamöter, en från varje parti, för deras arbete mot rasism och diskriminering. Under nuvarande regeringsperiod har de arbetat för människorätten både politiskt och ideellt. Pristagarna är Martin Andreasson (fp), Birgitta Carlsson (c), Gustav Fridolin (mp), Ulla Hoffman (v), Mariam Osman Sherifay (s), Ingvar Svensson (kd) och Sten Tolgfors (m).
(SR Sisuradio/Lotta Nuotio)

--

Slutsnusat på Åland

EG-domstolen fällde i veckan Finland för att Åland inte följt EU:s tobaksdirektiv när det gäller snusförsäljningen. Därför måste snusförsäljningen upphöra på Åland och Ålands-flaggade färjor. Det är bara Sverige som har fått undantagstillstånd för att tillverka och sälja snus. Rederiet Viking Lines vice vd Boris Ekman konstaterar till SR Sisuradio att Finland inte tillräckligt kraftigt förde fram Ålands linje i frågan.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

--

Ny bok från Mikael Niemi

I höst kommer en ny bok från tornedalsförfattaren Mikael Niemi. Boken som ska heta Mannen som dog som en lax utspelar sig främst i Tornedalen. Det nya verket innehåller både brott och kärlek, men är också en historia om språkliga rötter. Mikael Niemi fick August-priset år 2000 för sin genombrottsroman Populärmusik från Vittula.
(SR Sisuradio/Tapani Mansikkala)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista