Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sisu-nyheter på svenska vecka 21: Finland vill städa svenska läroböcker

Julkaistu söndag 28 maj 2006 kl 13.28

Ämnen den här veckan:
300 sökande till minoritetshandläggartjänst. Sverigefinska arkivet digitaliseras. Finland vill städa svenska läroböcker. Osäkert med utvidgningen av TV Finland. Bygget av Mälarkoti stoppas. Niklas Mulari årets sverigefinska konstnär. Ny faktabok om skogsfinnarna. FlyMe lägger ner rutten till Helsingfors.

300 sökande till minoritetshandläggartjänst

Närmare 300 personer har sökt till tjänsten som minoritetshandläggare på Kulturrådet. Minoritetshandläggaren beslutar om de anslag som varje år delas ut till de nationella minoriteteternas kultur. Avdelningschef Benny Marcel på Kulturrådet säger att kännedom om de nationella minoriteterna är beaktas i urvalsprocessen, även om det inte krävs i ansökningsannonsen. Urvalsprocessen torde vara slutförd innan semestrarna.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

Sverigefinska arkivet digitaliseras

Sverigefinska arkivet har kommit igång med digitaliseringen av arkivet. Målet är att göra materialet tillgängliget för alla på Internet. Den första versionen av arkivets internetportal ska vara klar i början av 2007, berättar arkivchefen Erkki Vuonokari för SR Sisuradio. Projektet finansieras genom extra anslag från Kulturrådet.
(SR Sisuradio/ Tiina Laitila Kälvemark)

--

Finland vill städa svenska läroböcker

Finland ger nu sig in i debatten om Finlandsbilden i de svenska läroböckerna. Representanter för den finska utbildningsstyrelsen ska i höst träffa svenska läroboksförfattare för att ge en bättre bild av Finland. Antti Ylikiiskilä, lektor vid Högskolan Dalarna, har undersökt läroböcker i svenska som används i Sverige och konstaterat att finländare i böckerna beskrivs som dåligt utbildade droganvändare och skolskolkare, som möter en våldsam död - men är sportiga. De finska myndigheterna hoppas i framtiden också ändra Finlandsbilden genom direktkontakter med svenska ungdomar.
(SR Sisuradio/ Katri Nisula)

--

Osäkert med utvidgningen av TV Finland

Utvidgningen av TV Finlands täckningsområde kan komma att utebli - trots löften från kulturminister Leif Pagrotsky. TV-utbytet mellan Finland och Sverige hotas nu av att distributionen av SVT fastnat i en upphovsrättslig tvist. Kommunikationsministeriet i Finland hade från årsskiftet tänkt sända hela SVT1 och SVT2 i Finland som en del av det digitala utbudet. Detta stoppas dock av upphovsrätten som inte täcker en återsändning av amerikanska program i SVT. Det här påverkar direkt täckningsområdet av TV Finland i Sverige, berättar ministeriesekreterare Filippa Arvas-Olsson för SR Sisuradio, då de pengar som skulle ha sparats från samkanalen SVT Europa som görs för Finland var tänkta att användas till utvidgningen av TV Finlands täckningsområde i Sverige. Finlands kommunikationsministerium meddelar att man hoppas finna en lösning till midsommar.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Bygget av Mälarkoti stoppas

Regeringen har hävt byggnadstillståndet för det nya sverigefinska äldreboendet Mälarkoti utanför Västerås. Regeringen har behandlat ett klagomål från en privatperson och hävt tillståndet för både Mälarkoti och två andra bostadshus i Vetterslund utanför Västerås. Privatpersonen har i sitt klagomål hävdat områdets naturvärden. Regeringen tillkännager grunderna för beslutet inom några veckor.
(SR Sisuradio/Merja Laitinen)

--

Niklas Mulari årets sverigefinska konstnär

Sverigefinska Bildkonstnärernas Förening Suomiart har utsett Niklas Mulari till årets sverigefinska konstnär. Mulari avslutar för tillfället sina studier vid Stockholms konstakademi. Sammanlagt kandiderade 150 verk från 50 konstnärer om titeln. Juryn bestod av Mari Rantanen, professor vid Stockholms konstakademi, konstnären, Harri Monni och galleristen Marjatta Nenander.
(SR Sisuradio/Liisa Paavilainen)

--

Ny faktabok om skogsfinnarna

Forskningen om skogsfinnarna har fått en ny hörnsten. Torsby Finncentrum har i samarbete med norska museum och samarbetsorganisationen Finnsam gett ut ett mångsidigt dokumentärt verk om skogsfinnarna. Den drygt 500-sidiga boken är främst ämnad för forskare och innehåller material som insamlats av Albrekt Segerstedt, lektor i Karlstad på slutet av 1800-talet.
(SR Sisuradio/Sirkka Jauho)

--

FlyMe lägger ner rutten till Helsingfors

Flygbolaget FlyMe lägger ner flyglinjen mellan Stockholm och Helsingfors. Företaget säger i ett pressmeddelande att man nu vill satsa främst på att utveckla rutterna till syd-Europa. Helsingfors-injen läggs ner redan den 5 juni. Rutten trafikeras nu endast av Finnair och SAS med dotterbolaget Blue1.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".