Sisu-nyheter på svenska vecka 22: SR Sisuradio sänds lika i hela landet

Ämnen den här veckan:
SR Sisuradio i hela landet på lika villkor. Kampanj för ny minoritetslag. Nytt finskt äldreboende i Södertälje. Suomi-koti flyttade till Bromma. Ny tvåspråkighetsbok för föräldrar. Tidningen Ruotsinsuomalainen ökar. Finska företag bättre på svenska.

SR Sisuradio i hela landet på lika villkor

SR Sisuradios hörbarhet förbättras drastiskt när kanaldelningen inom Sveriges radio i Stockholm görs om efter årsskiftet. Sveriges radios vd Peter Örn presenterade i veckan sitt förslag på ny kanalstruktur i Stockholm för radions styrelse. Enligt förslaget förflyttas SR Sisuradios regionala sändningar i Stockholm till P4 där de ligger i resten av landet. Hela P4-kanalen i Stockholm flyttas till frekvensen 103,3, som är den starkaste sändaren i Stockholms-området. P2-kanalen blir också nationell och den klassiska special P2 som funnits i Stockholm flyttas till annan frekvens. Efter omfördelningen hörs SR Sisuradios analoga block alltså på samma platser i P2 och P4 i hela landet. Förändringen betecknas som en milstolpe i den finskspråkiga radions historia i Sverige. Exakt när den nya kanalindelningen börjar gälla efter årsskiftet är ännu inte fastslaget.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Kampanj för ny minoritetslag

Prosten Juhani Rantanen i Borås har dragit igång en stor namninsamling för en ny, nationell minoritetslag. Rantanen anser att förslaget om en utvidgning av förvaltningsområdet till Mälardalen är odemokratiskt, då folk som bor i olika delar av landet enligt förslaget har olika värde. Han anser att man i Sverige bör ha en minoritetslag som i praktiken är lika för alla oberoende av var man bor i landet. Namninsamlingen ska vara klar före valet i höst.
(SR Sisuradio/Raili Turunen)

--

Nytt finskt äldreboende i Södertälje

I Södertälje planeras ett nytt finskspråkigt äldreboende. Den nya vårdavdelningen ska enligt planen ha 15 platser och kan öppna sina dörrar redan nästa år. Kommunen och en stödförening för de finska åldringarna, Södertäljen suomalaisvanhusten tukiyhdistys, har skrivit under en avsiktsförklaring, men Kaija Markkanen från stödföreningen är övertygad om att vårdavdelningen blir av.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Suomi-koti flyttade till Bromma

Äldreboendet i Stockholm, Suomi-koti, har nu flyttat till sina tillfälliga lokaler i Bromma. Den mycket debatterade flytten från sjukhusområdet i Sabbatsberg blev alltså av och de 50 äldre får bo i Bromma tills de nya lokalerna i Stureby söder om Stockholm blir klara i oktober.
(SR Sisuradio/Leena Häyrynen)

--

Ny tvåspråkighetsbok för föräldrar

Blivande föraldrar kan nu ta hjälp av en ny tvåspråkighetsbok vid valet av språk för sina barn. Boken ger råd och exempel samt information om tvåspråkighet. Den är tvåspråkig och med den följer en CD-skiva med vissa klassiska visor. Boken har finansierats av Kulturfonden för Sverige och Finland och genomfördes i praktiken av Finskt språk- och kulturcentrum i Eskilstuna.
(SR Sisuradio/ Kaisa Vuonokari)

--

Ruotsinsuomalainen ökar

Tidningen Ruotsinsuomalainen har markant ökat sin upplaga, på ett år med 16 procent, enligt Tidningsstatistik. Statistiken gäller årets första kvartal och visar att upplagan nu är 8700, varav 85 procent är abonnerade.
(SR Sisuradio/Jorma Ikäheimo)

--

Finska företag bättre på svenska

Finska företagsledare kan svenska bättre än man trott. Enligt en ny undersökning från Svenska handelshögskolan i Helsingfors anser var tredje företagsledare med finska som modersmål sig vara tvåspråkig. Svenskakunskaper värderas i företagen i hela Finland. Särskilt de yngre anser sig behöva svenska, samtidigt som allt fler vill slippa tvångssvenskan i skolan.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".