Sisu-nyheter på svenska vecka 25: Finland stöder inte finskan i Sverige

Ämnen den här veckan:
Tvåspråkig journalistutbildning skjuts upp. Medborgarmotion om åldringsboende. Sista Ankkuri i oktober. Första diskrimineringsdomen för romer. Finland behöver svenskspråkig arbetskraft. Finland stöder inte finskan i Sverige.

Tvåspråkig journalistutbildning skjuts upp

Den tvåspråkiga journalistutbildningen vid Stockholms universitet som skulle börja i höst skjuts nu upp. Bara två kvalificerade personer hade sökt till utbildningen, som är tänkt för 5-6 studerande. Om man får minst fem kvalificerade sökande i höst kan utbildningen börja till vårterminen, säger Jan Örnéus på JMK, Stockholms universitets journalistutbildning. Till hösten ska också utbildningen finnas med i utbildningkatalogen och på JMK:s hemsida, lovar Örnéus.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Medborgarmotion om åldringsboende

I Sandviken yrkar en medborgaradress på att finska åldringar i Sandviken ska få ett eget boende. Motionen lades fram i kommunfullmäktige i veckan. Tjänstemännen kommer att utreda möjligheterna och behovet av ett finskt åldringshem efter sommaren. Till kommunfullmäktige återkommer frågan kanske i januari 2007. Sirkka Heinonen, först att signera adressen, är besviken över den långa handläggningstiden. Behovet av ett finskt åldringshem utreddes i Sandviken för åtta år sedan. Då bedömde man att det inte behövdes, men nu är situationen en annan, konstaterar Sirkka Heinonen.
(SR Sisuradio/Marjaana Kytö)

--

Sista Ankkuri i oktober

Från och med i höst informerar Svenska kyrkan om sin verksamhet på finska endast via internet och svenskspråkiga tidningar. Den finskspråkiga tidningen Ankkuri med 30 år på nacken ersätts med en finskspråkig artikeltjänst, som ska leverera material till församlingstidningarna. Tidningen läggs ner efter oktobernumret. Det officiella nedläggningsbeslutet tas efter sommaren. De första artiklarna från den finska artikeltjänsten levereras i höst. Någon garanti för att de publiceras finns inte.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Första diskrimineringsdomen för romer

För första gången har domen fallit i ett mål om diskriminering av romer. En restaurangägare i Gävle döms att betala 30 000 kronor i skadestånd till två kvinnor som inte fick komma in på restaurangen. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna är inte nöjd med ersättningsnivån. Hon anser att brottet är särskilt allvarligt, då barn fanns med när diskrimineringen skedde. I höst behandlas ett annat diskrimineringsfall, där ett hotell i Eskilstuna vägrade en romsk familj härbärge.
(SR Sisuradio)

--

Finland behöver svenskspråkig arbetskraft

Finland lider av brist på svenskspråkig personal. Bristen märks redan i vårdbranschen men blir stadigt sämre också inom andra områden. Orsaken är den åldrande befolkningen där man behöver allt mer kompetent personal på både finskspråkigt och svenskspråkigt håll. Situationen är ännu svårare på den svenskspråkiga sidan. Därför funderar man nu i Finland på hur man ska kunna locka studerande också till yrkesskolan, inte bara till populära universitetsutbildningar.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Finland stöder inte finskan i Sverige

Finska staten satsar inte pengar på finskundervisningen i Sverige. Det står klart efter ett möte mellan finska undervisningsministern Antti Kalliomäki och sverigefinländarnas delegation. Finland följer alltså inte Sveriges exempel om en resursperson på grannlandets undervisningsministerium. Minister Kalliomäki sätter sin tilltro i utbildningsrådet, som särskilt på svenska sidan slumrat i många år.
(SR Sisuradio/Katri Nisula)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".