Sisu-nyheter på svenska vecka 27: Författarinnan Lea Lampila avliden

Veckans ämnen: sverigefinsk författare död, Kommunal vill ha en ny lag, Finland vill hitta en balans mellan de europeiska ländernas alkoholskattepolitik.

Den sverigefinländska författaren Lea Lampila har dött. Lampilas författarskap präglades av hennes tid i Stalins Sovjetunionen. Hennes första bok ”Hoppets stjärna” handlar om tiden i fångläger och den publicerades 1991 för att några år senare översattas till svenska. Lampila skrev också boken ”Stalins barn”. Lampila bodde i Bohuslän och var vid sin död 82 år gammal.

Fackförbundet Kommunal presenterade under Almedalsveckan ett krav på en lag som berättigar till heltidarbete. Kommunal hänvisar till att deltidsarbete är dyrt och får stöd av docent Paula Liukkonen. Kommunal har arbetat för rätten till ett heltidsarbete ända sedan början på 90-talet. Då talade fackförbundet om problemet främst som en jämställdhetsfråga. Ofrivillig deltidsarbete drabbar främst traditionella kvinnodominerade yrken såsom vården. Kommunal hoppas att regeringen tar tag i frågan snarast möjligt och hoppas på ett lagförslag  redan under sommaren.

EU:s ordförandeland Finland hoppas kunna införa en miniminivå på alkoholskatt för att balansera de europeiska ländernas alkoholbeskattning. De länder med hög alkoholskatt ska sänka sin skattenivå, medan länder med låg beskattning ska höja sin. Finland hoppas på så sätt få ett slut på alkoholinförseln från närliggande länder med betydligt lägre alkoholskatt. Finland hoppas att få ett beslut i saken under hösten, berättar Finlands finansminister Eero Heinäluoma.

Under Almedalsveckan har flera miljöorganisationer krävt att politiker tar sitt ansvar för Östersjöns framtid. Också den borgerliga alliansen, som hittills kritiserats för att inte ha en tillräcklig miljöpolitik, har pressats hårt angående sin miljöagenda. Centerpartiets Claes Västerteg menar dock att alliansen har ett tillräckligt miljöprogram som presenterades för några år sedan som en motion i riksdagen. I den finns 16 punkter som ska leda till en bättre miljö. Västerteg menar också att alliansens partier har också enats om en gemensam energipolitk. Alliansens miljöprogram kommer dock inte att vara lika utförligt som deras närlingslivs- eller utbildningsprogram.

Språk- och kulturskolan i Pello har fått klartecken för att fortsätta verksamheten i ytterligare ett år. Tidigare har Övertorneås och Pellos kommuner stridit om vem som ska betala för skolans fastighetskostnader. Nu har kommunerna kommit fram till en lösning som gör att skolans verksamhet är tryggad ett år framåt. Pellos språk- och kulturskola har väckt intresse runt om i världen och skolan har fått ta emot studiebesök från nästan alla de europeiska länderna, berättar projektledaren Alf Lahti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".