Sisu-nyheter på svenska vecka 28

Veckans ämnen: svenskt medborgarskap hinner fås innan valet, ny undersökning uppmuntrar till tvåspråkighet, Eskilstuna Kommun hoppas på romska framgångar på arbetsmarknaden, sverigefinskhet kan yttra sig på många sätt, Stockholms församling genomgår stora förändringar, Kamalis rapport får både ris och ros.

Nordiska medborgare boende i Sverige, som vill påverka det svenska riksdagsvalet i höst, har fortfarande möjlighet att ansöka om ett svenskt medborgarskap och hinna få det innan valet, säger länsstyrelsens Anita Attersand. Hon berättar att ansökningarna behandlas särskilt snabbt innan valet. Senaste datum för ansökning är 18.8. men ansökningarna kan med fördel lämnas snarast möjligt. För att bli aktuell som svensk medborgare måste den ansökande ha bott i Sverige i minst fem år.

Finska Folkhälsans undersökning visar att tvåspråkighet inte är en hämmande faktor, inte ens för barn med störningar i språkutvecklingen. Tvåspråkiga barn har inte svårare att förstå instruktioner eller memorera namn.  Språkforskarna vid Folkhälsan uppmuntrar därför föräldrar att också fortsättningsvis lära barn två språk.

Eskilstuna Kommun satsar, tillsammans med arbetsförmedlingen, på ett projekt riktat till finskspråkiga romer. Syftet är att hjälpa romer ut på arbetsmarknaden. Projektet är en fortsättning på det Tsihko Työ. De 15 deltagarna kommer att erbjudas ett halvårs utbildningspaket där det bland annat ingår praktik och studier på Komvux. Deltagarna kommer också att erbjudas en mentor från förenings- eller näringslivet. Projektet kommer att finansieras Eskilstuna Kommun, arbetsförmedlingen och EU:s socialfond. Sammanlagt rör det sig om 1.6 miljoner kronor.

Finskhet yttrar sig på tusen olika sätt i unga sverigefinländares liv och är en viktig del av deras identitet. Det kommer forskaren Lotta Weckström fram till i sitt licenciatarbete. Finskheten kan innebära allt från boboll, finskt julbord till musik. Och även om de flesta inte längre talar finska så är finskheten ändå en viktig del av identiteten.

Stockholms finska församling står inför stora förändringar. Två av församlingens tre präster slutar till hösten och den tredje är tjänsteledig. Dessutom kommer kyrkoherden Virva Nyback att sluta i september. Enligt tillförordnade kyrkoherden Markku Lindell handlar det om ett sammanträffande. Lindell säger också att församlingsmedlemmarna inte kommer att märka av personalförändringarna. Däremot börjar det bli bråttom att börja rekryteringen efter ny personal.

Utredaren Masoud Kamalis rapport ”Den segregerade integrationen”, som bland annat innehåller förslaget om att lägga ner integrationsverket, får både ris och ros. Riksdagsledamoten Elina Linna (v) menar att rapporten saknar politisk analys. Mauricio Rojas (fp) menar att rapporten innehåller mycket ord men få konkreta förslag. Rojas menar också att integrationspolitiken bör fokusera på att hitta lösningar för alla sk. ”svagare grupper” istället för att bara koncentrera sig på invandrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".