Sisu-nyheter på svenska vecka 30: EU stärker minoritetsspråkens status

Ämnen den här veckan:
Minoriteter fast i två kulturer. EU stärker minoritetsspråkens status. Inspelningen av filmen Kid körde igång. Den bästa av mödrar prisad av barn. Tusentals på nordisk folkdansfestival.

Minoriteter fast i två kulturer

Det treåriga samarbetsprojektet mellan romska, judiska och samiska ungdomar når sitt slut i höst när utställningen Leva i två världar öppnar på Malmö museum. De presenterade kulturerna har olika historia och kultur, men gemensamt för dem är att integreringen i det svenska samhället varit svår. Domino Kai som lett den romska gruppen och fungerar som utbildare hos diskrimineringsombudsmannen anser att det viktigaste är att få fram minoriteternas goda sidor.
(SR Sisuradio/Katja Rönkkö)

--

EU stärker minoritetsspråkens status

Minoritetsspråkens ställning stärks i EU, där man nästa år får tala Irlands andra språk iriska i europarlamentets talarstol. Iriska talas av några tiotusen personer och blir det första mindre språket som fritt får användas i parlamentet. Spanien har krävt samma rättigheter för sina minoritetsspråk baskiska, katalanska och galego, men förslaget röstades nyligen ner. Däremot får språken utökade rättigheter i parlamentet.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Inspelningen av filmen Kid körde igång

Inspelningen av filmen Kid som handlar om sverigefinska ungdomar började i veckan i norra Karelen. Om några veckor fortsätter inspelningen i Uddevalla. Filmen baseras på regissören och manusförfattaren Nanna Huolmans egna upplevelser. Den handlar om 12-åriga Kirsi som bor i Göteborg och hennes svårigheter att acceptera sig själv.
(SR Sisuradio/Ulla Rajakisto)

--

Den bästa av mödrar prisad av barn

Filmen Den bästa av mödrar har fått ett internationellt filmpris av en barnjury. Juryn på Giffoni Film Festival, som bestod av 450 barn från hela världen, valde Klaus Härös film till den bästa. Filmen Den bästa av mödrar handlar om finska krigsbarn och har hittills fått ett tiotal internationella filmpris.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Helsingfors)

--

Tusentals på nordisk folkdansfestival

Den nordiska folkdans- och spelmansfesten i Göteborg samlar tusentals även i år. Festivalen hålls vart tredje år. I år deltar också utlandsfinländare från bland annat Schweiz och Tyskland i festen. Som bäst har festivaldeltagarna dock varit nästa dubbelt så många.
(SR Sisuradio/Ulla Rajakisto)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".