Sisu-nyheter på svenska vecka 37: Språkprogram ska hjälpa bevara språket

Ämnen den här veckan:
Språkprogram ska hjälpa bevara språket. Finsk s-ledare vill hjälpa finskundervisningen i Sverige. Riksdagens hemsida på minoritetsspråk. Romer får egen statlig myndighet.

Språkprogram ska hjälpa bevara språket

Sveriges språkprogram för att förstärka finska språket är nästan klart. I språkprogrammet som tagits fram på sverigefinska språknämndens, nuvarande språkrådets, initiativ, konstateras att åtgärder för att förstärka finska språket i Sverige måste påbörjas omedelbart om inte finskan ska försvinna helt. Språkprogrammet skrivs av docent Leena Huss och ska, när det är klart, publiceras som en handbok på både svenska och finska. Förhoppningen är att programmet kan samla alla sverigefinska grupper till arbetet med att förstärka finskan.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Finsk s-ledare vill hjälpa finskundervisningen

Partiledaren för finska socialdemokraterna, Eero Heinoluoma, vill stöda finskundervisningen i Sverige. Sisuradios undersökning visar att den finskspråkiga undervisningen i Sveriges kommuner minskat med två tredjedelar sedan början på 90-talet. Heinäluoma lovar, på besök i Sverige, att ta upp frågan i Finlands regering och med aktörer i nordiska sammanhang.
(SR Sisuradio/Erik Regnström)

--

Riksdagens hemsida på minoritetsspråk

De nationella minoritetsspråken har funnit sin plats även på riksdagens hemsida. Information om riksdagens arbete och den svenska demokratin finns nu att finns på 21 språk, däribland finska och flera varianter av romani och samiska. Riksdagens beslut publiceras dock fortfarande endast på svenska.
(SR Sisuradio/Maynie Rantala)

--

Romer får egen statlig myndighet

Romerna i Sverige får en egen statlig myndighet genom en ny romsk delegation. Regeringen beslöt att tillsätta den nya delegationen överraskande i veckan. Riksförbundet Roma International, som representerar många finska romer i Sverige, är kritiskt till sättet som beslutet drevs igenom på. Beslutet om att lägga ner romska rådet och grunda en ny delegation togs bara tre dagar före valet. Ordföranden för romska rådet, statssekreteraren Lise Bergh, medger att beslutet drevs igenom onödigt snabbt, men anser att diskussioner om nedläggningen av romska rådet och grundandet av en ny myndighet förts länge. Roma International stöder tanken om en statlig myndighet, men anser att fyra romska representanter är för lite då Sverige har tiotals olika romska grupper. Både Roma International och resandefolkets organisation skickade i veckan ett öppet protestbrev till integrationsminister Jens Orback i frågan.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista