Foto: Ung Minoritet/Ulrika Rönmark
Finnblicken

Ung minoritet: Vi vill verka mot fördomar och rasism

Lyssna på finska
3:09 min

Ung minoritet, som är en plattform för samarbete mellan Sveriges fem nationella minoriteters ungdomsförbund, vill arbeta för att minska fördomar mot romer, samer, judar, tornedalingar och sverigefinländare.

I lördags deltog Ung minoritet ett seminarium på Finlandsinstitutet i Stockholm där diskussionerna handlade om att stärka ungdomar som tillhör de nationella minoriteterna. 

– Samarbete mellan olika minoritetsgrupper är viktigt. Det leder till att vi hörs och syns mer och kan ställa politikerna mot väggen, säger 23-åriga Dennis Barvsten, aktiv medlem i Ung minoritet.

Sverige har sedan 2000 erkänt fem nationella minoriteter: romer, judar, tornedalingar, samer samt sverigefinnar. Grupperna har olika hjärtefrågor och förutsättningar, men även mycket gemensamt.

– Idag pratar vi mycket om rätten till modersmål, om att kunna behålla och ta tillbaka sitt språk. Men det finns även andra viktiga frågor som vi jobbar med. Till exempel för den judiska minoriteten är det viktigast att kunna behålla sin identitet, religion och trygghet. Att kunna träffas och mötas utan att den egna säkerheten riskeras, förklarar Dennis Barvsten.

Ung minoritet vill genom sitt samarbete minska fördomarna mot de olika minoritetsgrupperna, säger han.

– Vi försöker förmedla antirasism. Det finns mycket fördomar mot judar, romer, samer och andra minoriteter.

Ung minoritet deltar i årets Almedalsvecka för att diskutera fallgropar i Sveriges minoritetspolitik ur ett ungt perspektiv. Dennis Barvsten önskar att minoritetspolitiken skulle lyftas upp på agendan under supervalåret. 

– Jag hoppas att minoritetsspråken och minoritetsgruppernas situation ska få utrymme på valagendan inför både EU- och riksdagsvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".