Claes Kempe

Claes Kempe

Claes Kempe har varit på SMHI sedan 1985 och utbildades till meteorolog vid Uppsala Universitet.

Andra jobb?
Jag har haft en del ströjobb efter gymnasiet och sommarjobb såsom: Lärarvikarie, bankbud, hemsamarit. På SMHI har jag de senaste åren arbetet med försäljning till största delen.   

Varför blev du intresserad av väder?
Jag har alltid varit intresserad av väderrekord och nyfiken på termometrar sen barndomen. Mitt stora friluftsintresse gjorde dessutom att jag valde att utbilda mig till meteorolog.

Fördelar/nackdelar med jobbet?  
Fördelar: det är ett jätteroligt jobb, som berör alla. Det är lite av en kick att få jobba med väder, man är väldigt ofta i centrum. Arbetstiderna var en stor fördel när jag var yngre.
Nackdelar: Det kan bli för mycket väderprat ibland.

Har du några andra intressen?
Det är främst samma intresse som mina barn har: skidor, längdåkning. Och friluftsliv givetvis! Det har varit ett stort intresse under hela mitt liv. 

Någon speciell (väder-)händelse du minns?
I januari 1987 var det en rejäl köldknäpp. Det var en utbredd kyla. Vi gjorde tidningsprognoser för hand. I Midlanda hamnade termometern på -34,2º C. Bilen var svår att köra hem, hjulen löd inte riktigt som man ville.

Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
För det första måste man tycka att jobbet är roligt. Vara lagom noggrann, Man ska kunna ge svar på tal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".