Alexandra Ohlsson

Alexandra Ohlsson

Alexandra Ohlsson är meteorologutbildad och började jobba på SMHI i april 2007.

Andra jobb?
Industrijobb, datakontorist, arbetade en sommar på Konsum.

Varför blev du intresserad av väder?
Jag har haft ett naturintresse sen barndomen. När jag var liten kom jag hem med växter och blommor som mina föräldrar snarare klassade som ogräs. Naturintresset övergick sedan väldigt naturligt i ett väderintresse.

Fördelar/nackdelar med jobbet?
Fördelen med mitt arbete är att jag aldrig har tråkigt på mitt jobb, det händer alltid något och man har hela tiden möjlighet att lära sig något nytt. Sedan är det väldigt roligt med all kontakt man får med andra människor. Nackdelen är att det ibland blir väldigt stressigt. Jag kan då känna att det är svårt att gå ifrån för att ta en paus o varva ner lite.

Har du några andra intressen?
Jag tycker väldigt mycket om att arbeta med händerna vilket gör att jag gärna pysslar en hel del. Det blir inom det mesta; stickning, smyckestillverkning, tillverka egna kort, sy men även sådant som att laga mat och baka. Försöker gå regelbundet på bio eftersom det är en sådan härlig upplevelse.

Någon speciell (väder-)händelse du minns?
I samband med stormen Gudrun skulle jag med ett tåg till Uppsala. Tåget från Jönköping till Nässjö blev inställt så jag fick åka ersättningsbuss. På stationen i Nässjö fick jag springa till tåget och i samband med stukade jag stortån. Jag hade tur som hann med tåget överhuvudtaget då detta var det sista tåget det här dygnet som gick på grund av stormen.

Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
Man bör vara utåtriktad och tycka om att prata med folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".