Claes Biström

Claes Biström

Claes Biström har en  Fil mag. med meteorologi som huvudämne och har jobbat på SMHI sedan 1999.

Andra jobb?
Jag har jobbat i 28 år vid FMI (Finlands Meteorologiska Institutet). 

Varför blev du intresserad av väder?
Redan som 6 åring kom mitt intresse. I slutet av mina gymansieår bestämde jag mig för att bli meteorolog. Jag har dessutom alltid varit intresserad av naturvetenskap och naturliv. 

Fördelar/nackdelar med jobbet?
Fördelar: Bra att jobba i skift när man hade småbarn hemma. Jag har dessutom inga problem med att stiga upp tidigt i ottan.
Nackdelar: Stiftesjobb kan vara mycket tärande, man bör ställa in den inre klockan, lägga sig i tid för att orka gå upp i ottan.  

Har du några andra intressen?
Vintertid älskar jag att åka skidor, men det blir inte så mycket nu när jag flyttat till Malmö. På sommaren tycker jag mycket om att simma, att göra långa cykelturer. Och jag har nyligen köpt en roddbåt, då kan man kombinera träning med båtintresse och dessutom vara miljövänlig. 

Någon speciell (väder-)händelse du minns?
Jag minns speciellt en händelse på sommaren på 70 talet, då jobbade jag som TV meteorolog. Det var en torsdag med jättefint väder, vi lovade att det skulle vara lika fint till helgen. Men det kom ett lågtryck, regnet bara vräkte ner, man ville helst krypa in i sig själv.  

Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
Det är en balansgång mellan självkritik o ”gå på” anda. Det krävs ett visst mod och man bör använda sin fantasi Man blir ingen bra meteorolog utan fantasi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".