Erling Brännström

Erling Brännström

Erling Brännström föddes i slutet av 50-talet i Älvsbyn i Norrbotten. Har flyttat runt i större delen av Norrbotten och bland annat bott i Pajala under de år som boken ”Populärmusik från Vittula” utspelar sig.

Utbildning?
Efter grundskola och gymnasium sökte jag till Flygvapnets meteorologutbildning. Blev antagen och genomförde ett första aspirantår på Krigsflygskolan i Ljungbyhed där studier varvades med flygutbildning. Därefter blev det universitetsstudier i Uppsala på Fysikerlinjens meteorologigren. Studierna avslutades med en sista termin på SMHI i Norrköping.

Hur länge har du arbetat på SMHI?
Jag började på SMHI hösten 1999. Innan dess jobbade jag som meteorolog i Flygvapnet. I början av 80-talet, som nyutbildad meteorolog, hamnade jag på F4 i Östersund. Följdes av en flytt till Skåne och tjänstgöring i en Vädercentral.   

Varför blev du intresserad av väder?
Slumpen!! Var allmänt naturvetenskapligt intresserad som ung. Under sista året på gymnasiet hade jag egentligen inga planer alls för fortsatta studier men så plötsligt en dag dök det i brevlådan upp en broschyr om utbildningar i Flygvapnet....och på den vägen är det. 

Fördelar/nackdelar med jobbet?
Finns nästan bara fördelar. Stor variation på jobbet. Ingen dag är den andra lik tack vare Corioliskraften. Ja, det är bland annat den kraften som bidrar till att lågtrycken normalt tar en bana över Skandinavien och ger oss växlingsrikt väder året om. Extra krydda och en utmaning är att få prata i radion och sätta sin trovärdighet på spel. Gör man en felprognos så får man snabb feedback( bland annat av släkt och vänner men ibland också av programledare och lyssnare) på att det har gått snett. Kul! 

Har du några andra intressen?
Jag läser en hel del böcker och lyssnar mycket på musik när jag vill koppla av. Det blir all typ av musik men jag känner extra för 70-talsmusiken. Hårdrock, progg, tysk krautrock och symfonisk rock är det fortfarande hög njutningsfaktor på. På helgerna kopplar jag av i köket. Gärna en trerättters middag som jag bjuder vänner på. Jag motionerar en hel del och spelar badminton under vinterhalvåret. Promenader i det fantastiska landskapet som Skåne bjuder på är heller inte fel, gärna vid havet.  

Någon speciell (väder-)händelse du minns?
Som nyanställd på SMHI i Malmö drabbades jag och hela Skåne av stormen Carola, 3 december 1999. Vindhastigheterna var faktiskt högre än under Gudrun och Per. Jag jobbade den natten och trots att kontoret inte ligger högre upp än på 10:e våningen så kunde man känna hur hela våningsplanet svajade! 

Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
Nyfiken, stresstålig, social kompetens och tredimensionellt tänkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".