Madeleine Månsson

Madeleine började som prognosmeteorolog på SMHI hösten 2009,

Andra jobb?  
– Innan SMHI har jag haft olika extra jobb vid sidan om studierna, som till exempel butiksbiträde i en te- och kaffebutik. Under en vintersäsong jobbade jag även i Sälen med att sälja liftkort och hjälpte framför allt barn att åka knapplift. 

Varför blev du intresserad av väder?
Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap men det var en ren slump att jag började plugga meteorologi. Men jag tyckte att det var spännande och intressant så jag blev fast.

Fördelar/nackdelar med jobbet?
Fördelarna är att det är ett roligt jobb och att den ena dagen inte är den andra lik. Har även insett att väder alltid är ett hett samtalsämne. 

– Det finns både för- och nackdelar med arbetstiderna men det är alltid tråkigt att missa en fest då man jobbar helg.

Har du några andra intressen?
Jag älskar att resa och söker ofta naturupplevelser. Jag åker gärna skidor och då framförallt utförsåkning, jag dyker gärna och besöker livet under ytan och sedan några år tillbaka har jag även jägarexamen. 

Någon speciell (väder-)händelse du minns?  
– Stormen Gudrun 2005, jag var då tvungen att bege mig ut i ovädret och allting flög omkring mig. Eftersom jag är från Skåne så har även de två senaste vintrarna (2010 och 2011) varit speciella då marken har varit snöklädd i en längre tid. 

Vilka särskilda egenskaper anser du krävs av en meteorolog?
– Som meteorolog är det bra om man är stresstålig och utåtriktad. Det är även viktigt att kunna förmedla en väderprognos på ett lättförståeligt sätt till allmänheten.