60-talet börjar med "Svensklördag"

Programchefen på radions underhållsavdelning, Ulf Peter Olrog, hade länge bekymrat sig för att den svenska populärmusiken inte fick utrymme nog. Programmen "Tio i Topp" och "Kvällstoppen" spelade mestadels utländska artister.

Men fanns det tillräckligt med svensk musik för att etablera en egen lista?

60-talet och "Svensklördag"

Svensktoppens historia börjar med kyrkans protester mot ett okristligt program som sänds på den heliga söndagen. 

Men på radion bestämmer man sig åtminstone för att försöka.

Det första programmet sänds från Folkets Hus "Tingsbröten" i Svärtinge i Norrköping på lördagen den 13/10 1962. Men vi är långt ifrån dagens Svensktoppen.

Rösterna räknas med mentometerknappar

Topplistan får en del i programmet "Svensklördag". Lokalbefolkningen ställer upp och får rösta genom att trycka på mentometerknappar. Det vill säga knappar på en sladd som man lade ut i en slinga i publiken. Det fanns en knapp per stol.

De som närvarar får rösta genom att trycka in knappen.  När "Svensklördag" är slut ringer man in resultatet till tjänstgörande hallåman i radio som sedan läser upp de sju bästa låtarna på listan och därefter spelar upp låtarna för lyssnarna.

När klockan hinner bli kring midnatt på lördagen börjar lyssnarna höra av sig. Den nya listan hade blivit en oväntad succé!

Svensktoppen i tv

I slutet av 60-talet testas tv-programmet "Chanstoppen" olika låtar. De bästa låtarna från "Chanstoppen" får vara med som utmanare på Svensktoppens nya lista.

Eget husband

På 60-talet har Svensktoppen under en tid också ett eget husband; "Gnesta Kalles kapell" var de första i raden.

Därefter tar "Charlie Normans kvartett "över. Charlie skriver även en ny signatur till Svensktoppen. Han kallar den "Som flöjtmusik i svala tempelgårdar når din röst ifrån celesta rymder boogie".

Fler låtar och fler utmanare

1965 startar även listan "Kanske på Svensktoppen". En satsning där man går från sju låtar till tio och från tre utmanare till fem.

Elfving tar över och kyrkan och proggarna protesterar

I maj 1966 tar Ulf Elfving över som programledare för Svensktoppen. Och man menar att det var mycket tack vare honom som Svenktoppens storhetstid inleds.

På 70-talet anser vissa att Svensktoppen är alltför kommersiell. Framförallt ogillas programmet av så kallade "vissångare från rödvinsvänstern".

Ulf Elfving träffar på en av dem på en fest. Denne vill slå Elfving på käften för att han är programledare för ett sådant förskräckligt program.

Om kyrkans protester och proggarnas engagemang i Svensktoppen kan du läsa när vi tittar närmare på 70 talet.