1 av 6
Dansbandet Vikingarna framför sitt eget flygplan på Bromma flygfält. De sitter på huk på plattformen framför flygplanet. Christer Sjögren sitter i mitten. Foto: : Janerik Henriksson/SCANPIX 1995
2 av 6
Kicki Danielsson deltar i Melodifestivalen 1983.
3 av 6
Kent Finell.
4 av 6
5 av 6
6 av 6
1990-talet var ett framgångsrikt årtionde för dansbandsmusiken. Discomusikens popularitet dalade, och dansbanden fick utrymme i både radio och tv.

90-talet - dansbanden tar över listan

Listan dominerades under 90-talet av dansband. "Thorleifs", "Sven-Ingvars" och "Lasse Stefanz" - satte nya och slog gamla rekord. Populära låtar som hördes mycket i etern var bland annat "Två mörka ögon" och "De sista ljuva åren".

Det fanns de som fnös åt programmet och sa att det skulle självdö nu när bara en enda musikgenre dominerade.

Tänk så fel de skulle få!

Fri röstning per telefon

På 90-talet var röstningen fri. Det innebar att vem som helst fick ringa och rösta.

Men den fria röstningen skulle innebära att det uppstod misstankar mot systemets trovärdighet. Det ryktades bland annat om att fanklubbar och skivbolag försökte påverka röstningsresultatet genom att bilda telefonkedjor.

Melodifestivalartister

Vid sidan av dansbanden var melodifestivalartisterna vanligt förekommande. Jan Johansen, Nick Borgen och Tommy Nilsson är bra exempel på det.

1996 dök också den hittills yngsta artisten någonsin på Svensktoppen upp – hon sjöng "Till en fågel", var bara 11 år gammal och lystrade till namnet Sanna Nielsen.

En artist som 12 år senare dominerade listan med sin framgångsrika "Empty Room".

"Dansbandsdrottningen föds"

Under dessa sista år av 1900-talet fick genren dansband också en ny stereotyp. Begreppet "dansbandsdrottning" myntades.

Musiken förändrades också lite grand och det blev vanligare att ha en kvinnlig sångare med i dansbanden.

Historiskt så har begreppet "dansbandsdrottning" - som användes både i Sverige och i Norge syftat till sångerskor som Kikki Danielsson och Lotta Engberg.

Ett årtionde lett av Kent Finell

Till skillnad från 70-talets ständiga växlande av programledare får Svensktoppen under hela 90-talet samma programledare. Det blir Kent Finell som är ensam programledare för Svensktoppen.

1992 arrangeras också ett stort 30-årsjubileum som firas och sänds från Berwaldhallen i Stockholm.

Kändistätt bland gästerna

Kikki Danielsson, Lasse Holm och Christina Lindberg märktes bland gästerna på evenemanget.

I arkivet har vi hittat ett klipp på när Jonas Gardell framförde en specialskriven hyllningsdikt till programmet. Lyssna gärna på det här nedan.

Svensktoppen - en resa tillbaka i tiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista