Kalle Moraeus är ny etta på Svensktoppen. Foto: SVT

28/3 Amanda abdikerar - Moraeus upp på tronen

Förra veckan gick de rakt in på andraplatsen, den här veckan avancerade de ytterligare – ja, så långt det går faktiskt, till förstaplatsen! Amanda Jenssen får nu abdikera efter 12 veckor på tronen.

Så här reagerade Kalle Moraeus när jag för andra veckan i rad ringer upp och gratulerar:

Mitt i skivinspelning

Kalle som precis är mitt uppe i en skivinspelning blir alldeles omtumlad, och måste fundera ett tag innan han har en teori om varför de avancerade så snabbt på listan:

- Det kan ju vara nyhetens behag, men jag tror att den här låten slår an något hos folk. Dessutom sitter ju refrängen som ett frimärke på hjärnbarken, men det är som Benny Andersson brukar säga, man vet aldrig vad som slår – Men den här gjorde tydligen det!

Från älggryta till gädda

Förra veckan firades andraplatsen med en älggryta, vad blir det på bordet ikväll?

-  Ja, nu har ju vinterfisket kommit igång, så det får väl bli en gädda kanske? Inte så gott, men speciellt, och det här är ju ett speciellt tillfälle, säger Kalle Moraeus till Carolina Norén.

Pauline och Pain of Salvation in på listan

Från Melodifestivalen tog sig även Pauline och Pain of Salvation in på listan - på sjunde respektive niondeplatsen och för de senare är det svensktoppsdebut.

-  Ja, vem hade kunnat tro att vi skulle ligga på Svensktoppen för en vecka sedan, eller ett år sedan, inte jag i alla fall! Konstaterar glatt sångaren och låtskrivaren Daniel Gildenlöw.

Pain of Salvation har fått helt nya fans

 

- Det jag är mest glad för är att folk tog sig tid att lyssna på och ta till sig låten Roadsalt. Den ju är ganska lugn och speciell, avslutar Daniel.

Veckans nya utmanare

 på listan märks Björn Skifs, Anna Maria Espinosa och Alcazar, så kampen mellan melodifestivalartisterna lär fortsätta.

Hörs igen på söndag!

/Carolina

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".