Carolina Norén möter Lena Nyman.

Carolina Norén minns mötet med Lena Nyman

Lyssna: Lena Nyman i samtal med Carolina Norén (2004)
61 min

Carolina Norén gjorde 2004 ett porträttprogram med Lena Nyman i Sveriges Radio.

Samtalet genererade i en timme lång intervju där Lena Nyman valde musiken och Carolina ställde frågorna.

-Vi fick jättebra kontakt och vi hördes en hel del efteråt, säger Carolina Norén på fredagen till Sveriges Radio när hon kommenterar Dramatenstjärnans bortgång.

"Lena Nyman var äkta"

När Carolina Norén tänker tillbaka på samtalet är det framförallt skådespelarens öppenhet hon kommer att tänka på. Norén beskriver Lena Nyman som en särskilt varm och äkta person.  

-Hon var väldigt öppen. Som journalist intervjuar jag ju många och vissa har lite som en mur framför sig. Men Lena Nyman var speciell och inte alls på det sättet.

I porträttprogrammet som spelades in under den första halvan av 00-talet talar Nyman och Norén om allt ifrån barndom till karriär och framtid.

-Man hamnar i en situation ibland där två personer bara klickar. Jag skulle vilja beskriva mitt möte med Lena Nyman som just ett sådant tillfälle.

"Väldigt sorgligt att hon gått bort"

Det var under sommaren lite senare samma år som skådespelaren blev sjuk för första gången. Carolina Norén säger vidare att hon blev ledsen när hon fick beskedet tidigare på fredagen.

-Jag tycker att det är väldigt sorgligt att hon har gått bort. Jag tyckte faktiskt väldigt mycket om henne.

Ringde och tackade för intervjun

Carolina Norén och Lena Nyman höll kontakten efter att de spelat in programmet tillsammans.

Kanske började det med att Lena Nyman ringde upp Carolina efter intervjun och tackade för att det gått så bra

-Hon var jättenöjd med intervjun och hade till och med pratat med sin kollega skådespelaren Marie Göransson om hur nöjd hon var. Det hör inte till det vanliga.

Ångrar att hon aldrig ringde tillbaka

Carolina Norén befinner sig just nu i Luleå där hon bevakar Melodifestivalen för Sveriges Radio. Hon fick beskedet att Lena Nyman gått bort vid lunchtid på fredagen.

När Carolina läser om nyheten på text-tv på hotellrummet ångrar hon plötsligt själv ett samtal som aldrig blev av.

-Min första tanke var faktiskt att sist vi hördes hade hon sagt att hon tyckte att jag skulle komma förbi henne på Dramaten, berättar Carolina Norén.

-Jag skulle ringa och vi skulle träffas och ta en öl någon dag. Nu känns det dumt att jag aldrig ringde.

Fakta: Lena Nyman

Lena Nyman har avlidit. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Skådespelerskan Lena Nyman är död. Hon avled natten till fredagen efter en längre tids sjukdom, uppger hennes manager. Hon blev 66 år.

  • Född: 23 maj 1944 i Stockholm.
  • Bakgrund: Lena växte upp på Kungsholmen och gick i teaterskola och balettskola. Första filmrollen gjorde hon redan i tioårsåldern. Efter att ha gått Dramatens elevskola 1964-1967 var hon verksam på Dramaten till och från mellan 1963 och 2004.
  • Filmroller, i urval: Släpp fångarne loss - det är vår, Rasmus på luffen och Ronja Rövardotter är bara ett axplock av Nymans alla roller. Att göra en pudel, hette den sista spelfilm hon medverkade i och därutöver har hon setts i revyer och på Dramtens scen.
  • Guldbagge för sitt agerande i "Jag är nyfiken-filmerna" från 1968.
  • Svenska Akademiens teaterpris 1975.
  • Dramatens O'Neill-pris 2006.

Källa: Svensk Filmdatabas, Dramaten, Myggans nöjeslexikon, Nationalencyklopedin, TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".