1 av 9
Vinnarbilden! Bengtzing, Norén och Borg på Melodifestivalen i Malmö. Foto: Sveriges Radio / Kajsa Lindh
2 av 9
Linda Bengtzing får bland sina stövlar uppsprättade för att få av dem i logen efter framträdandet på Melodifrstivalen i Malmö. Foto: Sveriges Radio / Kajsa Lindh
3 av 9
Alexander Bard: "Jag är jätteglad över mina gubbar i Lasse Stefanz, jag skrattar nu hela vägen till Föreningsbanken". Melodifestivalen Foto: Carolina Norén / Sveriges Radio
4 av 9
Under tävlingen... har placerat mig backstage med vindruvor och skivbolagsbossar på Melodifestivalen i Malmö. Foto: Sveriges Radio
5 av 9
På plats i arenan, uppskattar föraktens version av "Manboy" kallad "Grandpa". Nu undrar vi: Hur kommer alla "Manboys" och "Grandpas" rösta i Malmö? Foto: Carolina Norén / Sveriges Radio
6 av 9
Suddiga The Ark inför spelningen som mellanakt i Melodifestivalen i Malmö. Foto: Carolina Norén / Sveriges Radio
7 av 9
"Det är den här båren man placeras på om man tuppar av. Sjukvårdare Johan Hansson kollar pulsen för säkerhets skull på Carolina". Foto: Kajsa Lindh / Sveriges Radio
8 av 9
The Ark i logen med Carolina Norén... Melodifestivalen 2011. Foto: Sveriges Radio
9 av 9
Nu kan du tävla och vinna ett album signerat av hela bandet under Melodifestivalen 2011. Foto: Sveriges Radio
Melodifestivalspecial

Detta var INTE det förväntade resultatet bland proffstyckarna

Omvänd sexism i årets Melodifestival i Malmö?
2:58 min

Det gick som ett kallt sus genom rummet där skivbolag och artister hade samlats backstage, när det stod klart att Melody Club inte gått vidare i tävlingen.

Carolina Noréns blogg

Detta var inte det förväntade resultatet bland proffstyckarna, inte heller från vännerna i The Ark. Men Linda Bengtzings personal kunde inte hålla känslorna  tillbaka, så istället fylldes rummet med ett glädjetjut jag sällan hört från män på den positionen i svenskt musikliv.

Hjälps inte att repetera refrängen

Jag kan i och för sig hålla med om att det var konstigt att Melody Club föll ur direkt, de hade ju varit de stora favoriterna i publikundersökningarna efter genrepen – men kanske fortfarande för okända för den breda TV-publiken – och då hjälper det inte om man sjunger refrängen 300 gånger på 3 minuter.

Förvånad Nicke Borg till final i Globen

Att Nicke Borg knep den andra finalplatsen, verkade de flesta nöjda med – och jag tycker han både förtjänade den och att det var kul med en positiv skräll i tävlingen. Det är också något rörande över hans oförställda glädje över att få detta folkliga erkännande. Han berättade när jag intervjuade honom efteråt  att han tyckte att det kändes som att han var på väg och rätt håll nu, först Melodifestivalen och sen att få bli intervjuad i Svensktoppen. Allsång på Skansen nästa kanske?

Omvänd sexism i årets festival?

Jag hade hoppats på tjejerna i Love Generation, men av någon anledning så verkar publiken ha bestämt sig för att kvinnliga sångerskor ska hålla sig till traditionell schlager (Sanna Nielsen, Linda Bengtzing…) medan männen får ta ut de moderna svängarna (Danny, Eric Saade…).

Men det kan också ha den otroligt enkla förklaringen att unga tjejer är mer benägna att ringa och rösta på unga söta pojkar än tvärtom. En ny omvänd sexism som jag med varm hand överlåter åt något annat program att fortsätta analysera.

Lasse Stefanz slokade under cowboyhattarna

Hade det då gått bättre för exempelvis Lasse Stefanz om de varit 30 år yngre och mindre påklädda? Enligt låtskrivaren Alexander Bard så tog nämligen Lasse Stefanz sitt nederlag ganska hårt - under cowboyhattarna döljer sig tydligen riktiga tävlingsmänniskor.

Bard hade försökt att trösta, men det slutade med "En blick och inget hände".

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".