Eurovision Song Contest

Danmark kommer bli livsfarliga!

3:24 min

Livet är inte rättvist, och framförallt är inte Eurovision Song Contest rättvist. Hade vi velat ha en promenadseger i år så skulle vi naturligtvis fått tävla i den första semifinalen.

Utan att överdriva så är konkurrensen betydligt hårdare i kvällens andra semifinal!

Efter kvällens genrep blev jag lite osäker. Det var inte samma segervissa Eric som vi såg inför den svenska melodifestivalen. Då sa du så här;

- Jag ska vinna Eurovision Song Contest!

På onsdagskvällen såg jag en osäkerhet som jag inte sett förut.

Eric, när man ska gå in till ett farligt djur i en bur, så får man inte visa någon osäkerhet. Det farliga djuret i det här fallet är själva tävlingen som är så stor att den kan sluka upp dig. Dina konkurrenter ikväll är heller inte att leka med.

Jag tar några exempel; Danmark kommer att bli livsfarliga, med en låt lånad från Andreas Johnson och en stil från Depeche Mode – och som grädde på smörrebrödet sångaren Tim Schous utstrålning.

Vi har tidigare Eurovisionvinnaren Dana International som återkommer till tävlingen, med en betydligt svagare låt än vinnaren Diva – men en diva är alltid en diva och förtjänar en finalplats.

Och precis före dig Eric, kommer Moldavien och Zdob si Zdub, 6 galna män som tidigare skakat om i tävlingen när de 2006 lät farmor spela på en trumma och som nu kommer att chocka Europa med struthattar – och jag vet inte vad ni känner för män i strutar – men jag blev alldeles mållös….

Och så slänger vi in några estetiskt snygga nummer; Getter Jannis från Estland till exempel och Mika från Ukraina som likt en ängel intar scenen och som bara behöver ge ett ögonkast in i kameran och så lyfter  75% av de manliga tittarna telefonlurarna i trance.

Från Bosnien-Hercegovina kommer Dino Merlin som är superstjärna på Balkan och som  kommer att få alla över 40 att få en igenkännande Bröderna Olsen upplevelse. Krydda detta med gladpop från Rumänien, Diktaturdisco från Vitryssland och R´n´B-socker från Slovakien – och man är redan alldeles matt innan kvällens allra sista bidrag gör sig beredda att äntra scenen – och det är;

Oooaaaah;

Välkända redan på Irland, och i var man och kvinnas hjärna över hela Europa imorgon. Det finns bara ett sätt att utrycka deras uppenbarelse på;

- Det går inte att värja sig!!!

Precis när du trodde att du hört och sett allt dyker bröderna John och Edward upp. Med en låt som sätter sig direkt – Ooooaaaahhh – och en stil som är oefterhärmlig. De är som seriefigurer som fått liv, i alldeles för stora röda glitterkavajer och blonderade spretiga luggar nästan lika höga som TV-tornet här i Düsseldorf.

Oooooaaaahhhh – oemotståndliga.

Det blir tufft ikväll

Jag tror på dig Eric. Men då måste du tro på dig själv!

Glöm inte att dina konkurrenter också har egna burar som de måste spränga för att bevisa sin popularitet!!!