Eurovision Song Contest

"Det finns planer på ett world wide Eurovision"

Proffskommentatorn Björn Kjellman svarar på lyssnarnas frågor om schlager från bland annat Twitter.

Finns det en motsvarighet till Eurovision Song Contest i USA och tittar man på schlager i Australien? Lyssnarna var inte nådiga när de försökte knäcka Björn Kjellman i något som kom att likna 12 poäng i schlagerkunskap.

Björn Kjellman är Sveriges Radios proffskommentator för Eurovision Song Contest och erkänd schlagernörd som dessutom själv också medverkat i tävlingen.

En sådan guldbank fullproppad med schlagerfakta tänker vi inte låta komma undan hur lätt som helst.

Under finalen i Düsseldorf svarade därför Björn Kjellman tillsammans med Carolina Norén på lyssnarnas frågor från Twitter. Frågorna skickades in under taggarna #Kjellman och #FrågaKjellman. Eftersom Kjellman och Norén satt i direktsändning plockades frågorna upp och sorterades via Ronnie Ritterland (@ronnieritter på Twitter).

För de som INTE fick svar i direktsändningen på lördagen, var vänliga och håll till godo.  

#Kjellman har rett ut bland annat vilket land som ställt upp med flest bidrag i samma tävling under samma år.

Saxat ur Kjelmans svar:

@MissIda Ida
#kjellman Hur många år, samt vilka år har Stefan Raab medverkat i eurovision song contest? fråga honom det rätt enkel iofs
Svar: Han har skrivit Tysklands bidrag 1998 som hette Gildo Horn hat euch Leib, 2004 skrev han låten åt Max, Just can´t whait until tonight, en fin och vacker ballad. År 2000 sjöng han själv en låt som hette Wadde Hadde Dudde Da. Han har varit involverad i uttagningsprocessen motsvarande som vår egen Christer Björkman och i fjol så hette deras ”Unser Staar für Oslo en dockusåpa som en talangtävling där man skulle hitta en ny artist och då valdas Lena och en till tjej  ut till finalen och vann tävlingen. I år var han med som kompositör till några av de låtar som tävlade men inte till den som vann.

@Osundell Oscar Sundell
#Kjellman Den Willy Wonka-liknande klädseln du själv bar 2006 - var den inspirerad av någon gammal ESC-utstyrsel? (ping @RonnieRitter)
Svar: Kanske av Eva Rydbergs kläder från uttagninen 77

@entapir Jesper Wallerborg
#Kjellman Varför just schlager och inte sünth?, alt: vilket är den sünthigaste schlagern?
Svar: Gruppen Telex från Belgien som sjöng 1980 Eurovision. Video Video Danmark 1982.

@BengtHansell BengtHansell
#Kjellman Varför kallas artisternas väntrum för "green room"? Sjösjukt gröna i ansiktet av nervositet, eller?
Svar: Oj, den frågan finns det många teorier om och inget egentligt svar.

@petrajankov Petra Jankov Picha
#Kjellman vilka länder och år har haft låtar med hittepå-språk! #källman
Svar: Bara Belgien har gjort detta 2003 i Lettland i Riga och kom tvåa sedan gjorde de om detta i Serbien 2008 och då gick de inte till final.