Smickrande! Utmanande! Superkul!

Jag tvekade inte en sekund, när jag fick förfrågan om jag ville leda ”nya” Svensktoppen.

Hur går det ihop med någon som lyssnar lika passionerat till Eminem, U2 och Fläskkvartetten som till italiensk smörsång, Elvis och Edith Piaff? Det går alldeles utmärkt.

Åren med ”Listan” i SVT i slutet av åttiotalet gav mig en förkärlek till svensk musik. Oavsett genre håller svensk musik hög klass och det finns ett smittande självförtroende hos musikskapare som kreerar både nerv och nyskapande.

Svensktoppen är med sina 40 år på nacken en svensk kulturinstitution, en lika blågul symbol som faluröda stugor och Kalles kaviar.

För att följa med i utvecklingen och skapa Sveriges viktigaste lista tror jag att det är hög tid att vidga vyerna och släppa in och testa musik som representerar Sverige idag.

Många av våra populäraste artister satsar på att höras långt utanför Sveriges gränser och självklart bör de få chansen att testas på Svensktoppen - trots att de inte sjunger på svenska.

Jag ser verkligen fram emot mitt nya uppdrag! Jag kan tillägga att jag har två tidigare erfarenheter med Svensktoppen. Lyckan stod på topp när jag fick hoppa in och vikariera för Kent Finell i två veckor 1991!

Vi hörs i P4
Annika Jankell

Ps. Annika har faktiskt även legat på Svensktoppen. Som textförfattare, låten hette ”Upp på berget” (hon skrev den tillsammans med Robert Wells) och låg ganska högt på listan i mitten på åttiotalet. Men Annika säger försynt att hon garanterar att det inte var textens förtjänst att låten blev en svensktoppshit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".