del 2

Kent Finells mikrofon - på upptäcktsfärd i Svensktoppens 50-åriga historia

3:21 min

Carolina Norén tar en närmare titt på svensktoppslegendaren Kent Finells mastodontlika jättemikrofon.

Radiohuset på Gärdet i Stockholm med sina kulvertar och hemliga gångar är en riktig skattkammare för den som vill göra historiska nedslag i Svensktoppens snart 50-åriga historia.

Men för att ta sig in i de allra heligaste och hemligaste på Sverigtes Radio krävs precis som i den moderna verkligheten som omger oss idag - kontakter. Kontakter som också gärna är utrustade med nycklar, tålamod och kartor.

Därför har vi utsett den legendariske ljudteknikern Mats "Mek" Ekman till alla svensktoppslyssnares nya ciceron. Mek som för den invigde går under smeknamnet radiohusets ryggrad har följt Svensktoppen sen programmet hette Svensklördag.

Ur eget minne berättar Mek sin version av Svensktoppens historia från hur allt en gång började och om programmets uppgång och fall.

I en serie på fyra delar går vi på upptäcktsfärd i Svensktoppens snart 50-åriga historia.

I den första delen besöker vi ett hänglåsbeklätt rum i Radiohusets undangömda regioner och får efter visat förtroende äntligen stifta närmare bekantskap med en legendarisk klenod. Kent Finells mikrofon.

Utan att avslöja för mycket kan vi redan nu berätta att lite längre fram i serien träffar vi på MR Svensktoppen himself.

Men vi börjar med att reda ut det där med mikrofonen.

Redan vid första anblick kan vi konstatera att den här maffiga mastodontmicken som Mek rotat fram ur sina gömmor inte varit avsedd för vem som helst ...