1 av 9
Spökmikrofonen har gjort sig välförtjänt av sitt namn. På nära håll ser den nästan skrämmande ut. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 9
Tingsbröten - här är allt som finns kvar av Svensktoppens begynnelse.
3 av 9
Ett berg av mentometerknappar.
4 av 9
Mats "Mek" Ekman" har lagat många mentometerknappar genom åren.
5 av 9
6 av 9
7 av 9
Carolina Norén lägger näsan i blöt.
8 av 9
Kent Finell tog sig en tur till sin gamla arbetsplats.
9 av 9
Carolina fick fina lovord om sitt nuvarande programledarskap.

Spökmikrofonen - ett illaluktande inslag i Svensktoppens 50-åriga historia

"Den ser ut som något man har ihjäl djur med"
3:35 min

En topplista är inte att leka med och spökmikrofonen som tjänade troget tillsammans med mentometerknapparna i Svensktoppens begynnelse är ett element som Kent Finell aldrig behövde stifta närmare bekantskap med.

Tur för honom. Värre blir det för Carolina Norén ...

Vad är det med Svensktoppens nuvarande programledare Carolina Norén som gör att hon inte kan låta bli att lägga näsan i blöt. I den här bonusdelen av Svensktoppens snart 50-åriga historia tar vi reda på vad det är med spökmikrofonen som gör att den som bekantat sig med makapären på nära håll förstår varför den verkligen gjort sig så välförtjänt av sitt gastkramande smeknamn.

- Den ser ut som något man har ihjäl djur med, säger Carolina Norén.

Den så kallade spökmikrofonen var ett tidigt inslag under omröstningarna i Svensktoppen. Mikrofonen kopplades till en högtalare och i den lästes sedan resultatet upp av varje omröstning. Anledningen till att den kallas för spökmikrofon är att den inte är en riktig mikrofon men att den ändå skulle låta som en riktig mikrofon. Tanken var att lyssnarna hemma framför sina radioapparater skulle höra illusionen av en mikrofonröst utan att juryn på plats skulle höra vad som sades.

På den tiden så röstades listan fram av att en fysiskt närvarande jury visade vilka låtar de gillade och inte gillade genom att trycka på .

- Det hände att de blev arga och slet av mentometerknapparna eller tog med sig knapparna hem som minne, berättar Mats "Mek" Ekman som ju är vår ciceron i rundvandringen genom Svensktoppens snart 50-åriga historia.

Mek har själv varit med och gång på gång lagat de 240 mentometerknapparna omsorgsfullt med tejp, lim och kärlek. Mentometerknapparna som vi nu kan intyga fortfarande finns i Sveriges Radios ägo. Men de luktar. Men de stinker inte i närheten lika mycket som spökmikrofonen.

- Gammal långkörarstank, säger Carolina Norén som nu börjar bli lite yr av att trycka upp spökmikrofonen i näsan.

En som däremot slapp bekanta sig med stanken som påminner om gammal jord eller lera är Kent Finell. Häng med oss vidare i rundvandringen och lyssna och se på när  . För att sedan ledas av Carolina Norén in i sin gamla studio. .

Men Kent Finell talade aldrig i spökmikrofonen enligt vår ciceron Mats "Mek" Ekman".

- Däremot så kan Lennart Hyland ha haft den upp i näsan, säger Mek.

Men nu har spökmikrofonen börjat lukta så illa att Carolina Norén som är nuvarande programledare får kalla fötter och helst vill slippa sitt grävande i Svensktoppens 50-åriga historia en stund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".