Deltävling 2 - Göteborg

Tågkonduktören och Emil i Lönneberga -David Lindgren & Ulrik Munther till final

3:15 min

Tågkonduktören och Emil i Lönneberga direkt till final, eller annorlunda uttryckt nya melodifestivalstjärnan David Lindgren och tidigare vinnaren av Lilla Melodifestivalen, Ulrik Munther knep de två finalbiljetterna till Globen.

Ett resultat som var ganska väntat, David skrällde ju redan på fredagens genrep. Jag noterade att snacket på twitter efteråt handlade en hel del om hans kostym. Även jag reagerade på att både färg och form förde tankarna till en tågkonduktör, men David berättade att han trivs bäst i kostym och är stolt över att det är hans fru som valt den. Så för husfridens skull släpper jag den frågan för nu.

Och för er som tycker att det lät både Danny och Saade om David – så är svaret enkelt. Danny var faktiskt på gång först för att sjunga ”Shout it out”, men tackade nej. Och bakom låten hittar vi låtskrivaren Fernando Fuentes som sjöng bakom Eric Saade förra året.

Över till finalist nummer två, Ulrik Munter. Min snabbanalys av hans finalplats blir samtidigt ett glädjebesked om läget i den yngre generationen – de kan faktiskt göra flera saker samtidigt – som att skrika och telefonrösta.

Timoteij och Top Cats får åka till Nyköping för en Andra Chans. Inte heller det förvånar. Top Cats sångare Jon fick under genrepen en massa oavsiktliga elstötar i mikrofonen och har tidvis sett skräckslagen ut. Men nu när det gällde så tog han ut svängarna och log ordentligt in i kameran. Han hade i och för sig inget val – en målmedveten låtskrivare i form av Susie Päivärinta hade drillat honom hårt hela kvällen. Så hans enda svar måste ha blivit; Oh Mama, Okey Okey!

De fyra nyanserna Sanna Nielsen, dvs kvartetten Timoteij, hade nog räknat med en finalplats, men som en insiktsfull man i kulisserna uttryckte det;

- När de slog igenom för två år sen var det snöstorm och vi längtade efter midsommar. Nu är det blidväder och då längtar vi inte lika mycket.

Kvällen blev också ett nederlag för Thomas Di Leva. Kanske alltför många mindes astrofysikern Stephen Hawkings varning härförleden: ”Försök aldrig kommunicera med utomjordingar, gör ert yttersta för att gömma er om de kommer….

För Sonja Aldén slutade det med en sjätteplats. Personligen tycker jag att låten förtjänar ett bättre öde, men jag är varken synsk eller mutad när jag konstaterar att den lär få ett nytt liv på Svensktoppen.

För Andreas Lundstedt blev det en sjundeplats och sist kom Mimi Oh -  och kanske man kan sammanfatta det med att man nog bör undvika låttittlar som ”Aldrig Aldrig” och ”Det går för långsamt” –för ibland kan sådant bli självuppfyllande profetior.