1 av 10
Miss Li och Lars Winnerbäck . Foto: Anders Wiklund / Stefan Jerrevång / Scanpix
2 av 10
Lars Winnerbäck firar tre år på Svensktoppen. Så sa folket på stan om jubileumet. Foto: Scanpix Björn Lindgren
3 av 10
"Här skulle jag hänga upp plattan om jag vann". Carolina Norén och artisten Lars Winnerbäck. Foto: Privat och Stefan Jerrevång / SCANPIX
4 av 10
"Om du lämnade mig nu" med Lars Winnerbäck och Miss Li har blivit en riktig långkörare på Svensktoppen. 2008 ligger de som två på listan för "Årets Svensktoppsmelodier". Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
5 av 10
Artisten Lars Winnerbäck toppar listan detta år med låten sin låt som han framför tillsammans med Miss Li. Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
6 av 10
Carolina Norén firar Lars Winnerbäck med tårta. Foto. Sveriges Radio
7 av 10
Lars Winnerbäck. Foto: Scanpix
8 av 10
Inget 5-års kalas! Musikläggare på Sveriges Radio, Kerstin Behrendtz och programledare för Carolina Norén försöker nu hantera detta på bästa sätt.
9 av 10
10 av 10
Svensktoppen

Winnerbäck & Miss Li lämnar Svensktoppen

6:49 min

Plötsligt händer det. Efter 240 imponerande veckor och en andraplats på rekordlistan tröttnar juryn och Lars Winnerbäck och Miss Li Svensktoppen får lämna Svensktoppen.

Så kan det gå och det är inte mer än att vi får avboka 5-årskalaset och skicka tillbaka beställningen på tårta som väntade för Svensktoppens långkörare.

Veckans Svensktoppslista bjöd på många överraskningar.

Winnerbäck lämnar överraskande listan efter 4.5 år, Laleh går rakt in på andraplatsen, men Lisa Miskovsky kvar i topp!

Lisa Miskovsky behåller alltså förstaplatsen även denna vecka, men vi fick tre nykomlingar med siktet inställt på toppstriden. Framförallt kan Laleh bli farlig med sin andraplats för "Some die young".

Melodifestivalaktuella Top Cats går in på fjärdeplatsen med "Baby Doll" och David Lindgren blir ny femma med "Shout it out".

Men det innebär ju också att tre låtar fick lämna. ”When I held ya´” med Moa Lignell, Break the spell med Björn Skifs – och HÅLL I ER.....: ”Om du lämnade mig nu" med Lars Winnerbäck och Miss Li.

En framgångssaga som pågått sedan hösten 2007 är över.

Det blev inget femårs-jubileum för Winnebäck, men väl 240 imponerande veckor och en andraplats på vår rekordlista över låtar som legat längst på listan.

Listan i övrigt; Timbuktu nu trea med ”Flickan och kråkan”, Tomas Ledin halkade ned till sjätteplatsen med ”Den jag kunde va” och BAO och Helen Sjöholm ligger kvar på sjundeplatsen med ”En dag i sänder”.

First Aid Kit föll överraskande från tredje till åttondeplatsen med ”The Lion´s roar”, kraftigt fall även för Molly Sandén som dyker från sjätte till niondeplatsen med ”Why am I crying” och tia är nu förra veckans fyra; ”You learn” med Takida.

Och veckans nya utmanare är; Danny Saucedo med ”Amazing”, Peter Lundblad med ”Gjorda för varann” och så är tidigare Svensktoppsfavoriten Amanda Jenssen tillbaka med nytt material.

/Carolina

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista