1 av 4
Hej Loreen! Vad härligt att se dig! Vi är här för att gå i dina fotspår hela vägen i i kaklet när du tar och vinner hela skiten. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 4
Tukay - vår guide
3 av 4
Eurovisiontaxi
4 av 4
Jedward was here.
Norén och Ritter poddbloggar från Baku

Poddblogg från en balkong i Baku

15 min

Svensktoppens Carolina Norén och Ronnie Ritterland är på plats i Azerbaijan för att gå i Loreens fotspår hela vägen till seger i finalen i Eurovision Song Contest. Baku är eldens stad och en sak har vi redan fått klart för oss ...

Här poddbloggar expertkommentatorn Carolina Norén sig fram genom Eurovision Song Contest 2012.

Baku-relaterade tips är vi generösa med, så tipsa gärna i kommentarsfältet.

Vi möts av vår guide Tukay gör sig lätthittad på flygplatsen i Baku genom att hålla upp sin smarthphone med en svensk flagga i skärmläge. Bättre än alla gamla griffeltavlor och slarvigt skrivna lappar i världen.

Tukay pratar grymt bra engelska, ryska, turkiska och massa språk till som vi inte kan och berättar att när han inte eskorterar eurovisionjournalister som oss mellan flyg och hotell pluggar ekonomi på Univeristetet med inriktning internationella relationer.

Vi är igenom säkerhetskontrollen på en minut och har redan varsin eurovsionbadge runt halsen. Tukay tipsar oss om appen  som räknar om växlingskursen för olika valutor. Smart eftersom vi båda två enbart har med oss dollar och euro eftersom den inhemska azeriska valutan manat inte fanns tillgängligt på flygplatsen när vi lämnade Stockholm.

Nåväl. 1 manat är cirka 5 kronor om vi inte har räknat helt tokigt och tydligen går det bra att betala med kort på hotellet dit vi är på väg.

För ut i den upplysta Baku-natten ska vi nog inte bege oss på den här sidan av dygnet. Klockan är trots allt redan 22.30 eftersom Azerbaijan ligger tre timmar före i tid. Något som också kommer att påverka våra arbetstider. För att klaffa sändningarna hemma i Europas västra delar börjar arbetspassen vid midnatt. Hoppas på att det finns starkt te och kaffe i arenan och att vi lyckas undvika sockerfällan något så när ...

Här är sändningstiderna:

tisdag 21.00-23.00 (svensk tid) 

torsdag 21.00-23.00 (svensk tid)

finalen på lördag 21.00- när den är slut (minst fram till midnatt svensk tid)

Däremellan tänkte vi passa på att summera vad vi gör på dagarna och berätta för er varför vi aldrig sover på nätterna också ...

Och gissa då om vi blev glada när vi såg dessa två tecknade nunor på flygplatsen förresten. Jedward har taggat eurovisionplakatet i ankomsthallen.

Here we come here we comedum da dum dum dum...   på flygplatsen utanför Baku.

Eurovisionbilen vi åker nu är en stor svart BMW och samma som Loreen och den svenska delegationen färdas med när de reser utanför streckan mellan arenan och hotellet. Den lila londonvarianten är framtagen som officiell taxibil för eurovision song contest och den vi är rekomenderade att åla med. Men det finns andra varianter. Billigare och dyrare.

- I Baku kan man beställa taxi efter plånbok säger Tukay som menar på att den här är en av de bästa om man inte vill betala extra eftersom de följer taxameterpriserna.

Hur det går får du veta om du följer med oss i PODDBLOGGEN FRÅN BAKU

Tyck till och hör hemskt gärna av er med både hurra:n och bä:n.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista