1 av 4
Det börjar dra ihop sig för Sveriges storfavorit i Eurovision Song Contest. Loreen efter genrepet i Baku. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 4
Det börjar dra ihop sig för Sveriges storfavorit i Eurovision Song Contest. Loreen efter genrepet i Baku. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
3 av 4
Det börjar dra ihop sig för Sveriges storfavorit i Eurovision Song Contest. Loreen efter genrepet i Baku. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
4 av 4
Det börjar dra ihop sig för Sveriges storfavorit i Eurovision Song Contest. Loreen efter genrepet i Baku. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
25 maj

Loreen går in i skarpt läge

1:33 min

Upptaktens tid är förbi. Nu satsar Loreen på att gå in i skarpt läge. Men Sveriges favorit är perfektionis och när vi frågade om hon var nöjd med kvällens sena genrep fick vi allt annat än lugnande besked.

- Fråga en kreatör om den är nöjd, är en kreatör någon gång nöjd? Det finns alltid något man kan pilla i, säger Loreen till Carolina Norén på en skakig buss.

Vi är på väg hem till artisthotellet i Baku när en trött och lite sammanbiten Loreen låter oss ställa några korta frågor.

När Carolina Norén träffar Loreen är det direkt efter genrepet inför den viktiga semifinalen. Och det alla pratar om är Loreens kostym. Den är återigen förändrad. Hur kommer det sig att de svenska kläderna är tillbaka? Och är det kostymen med fransar som hon tänkt använda i tävlingen?

Carolina Norén får efter många omvägar via Loreeens närmaste crew möjligheten att ställa ett par korta frågor till Sveriges Eurovisionhopp. Så här svarade hon:

- Jag ville testa det i dag, säger Loreen och syftar på den svenska kostymen.

Sedan tillägger hon:

- Men fransarna var ju ett komplement til snön och nu har vi ju fått snön.

Ännu en gång lämnar Loreen oss undrande. Vi vet fortfarande inte. Men vi är glada för att hon tog sig tid. Till Sverige är det enda vi kan konstater att allt kan hända. Men för den som vill spekulera själv. Så här lät det när den supertippade sverigefinalisten själv fick uttrycka det:

- Ser det bra ut utan fransarna så kör jag utan fransar. Jag ska hem nu och jämföra, sa Loreen.

Hon syftar då på den videoinspelning som hennes team filmat från genrepet och nu spelar upp för henne samtidigt som vi skumpar vidare längs en slingrig och av polisen helt avspärrad gata på väg tillbaka till artisthotellet.

Innan vi lämnar Loreen får vi att veta av Loreens team att det är hög tid för stjärnan att gå in i skarpt läge nu. Rösten som varit ansträngd har hon fått strikta order om att spara på. Så vi ska om vi tolkar undertexten korrekt ligga lågt med att tigga fler intervjuer utan förvarning.

Vi ger Loreen en kram och önskar henne lycka till. Tackar för att hon tog sig tid och hon svarar med att lugna oss lite.

 - Men i morgon blir det sovmorgon, i alla fall till tolv. Guuuud vad skönt, säger Loreen och lämnar oss med ett leende i hela ansiktet på ett sätt som bara Loreen kan.

Hon måste vara hur trött som helst. Men hittills är den enda sida vi känner en krigares dotter med ett varmt leende.

Vi kliver av bussen och är själva i längtans föreställning om ett par timmars sömn.  Det sista vi hör innan vi passerar porträttet av Azerbaijdzans leende president som vakar över hotellentrén är kvällspressens reportrar ropa. De skriker så högt till varandra att vi inte kan undgå att ta del av det fakta att:

"Nu har Loreens mamma kommit till artisthotellet"

Så appropå krigare. I tidigare intervjuer med Sveriges Radio har Loreen talat varmt om sin mamma. Hon har kallat sin mamma lika konsekvent mamma som att hon har kallat henned för sin krigare. En krigare vars dotter är på väg till final tippar vi samtidigt som att morgonen nalkas i Baku.

När vi summerar dagen lagom till att hotellpersonalen undrar vilken typ av kaffe vi vill ha och hur vi föredrar våra ägg denna morgon samspråkar vi om att vi inte annat kan än hålla med om en sak. 

Det ligger något stort i den referensen Loreen ger sin mamma. För en krigares dotter är ett blygsamt epitet att tillskriva Loreen.

Varje gång vi ser henne får hon oss att rysa av förundran och hopp när vi sitter där och ser genrep efter genrep i kommentatorshytten som luktar nymålat och skört här i Crystal Hall Arena på en konstgjord ö i Baku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista