1 av 10
Loreen och Carolina Norén. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 10
3 av 10
Loreen under finalen.
4 av 10
Loreens blackout.
5 av 10
Loreen och Björkman på presskonferensen.
6 av 10
Loreen säger att hon måste engagera sig.
7 av 10
Hej Loreen! Vad härligt att se dig!
8 av 10
Christer Björkman överlämnar priset till Loreen.
9 av 10
Loreen blir kramad.
10 av 10
Loreen och Carolina Norén. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
19:00 SÖNDAG (28 maj)

Fredsaktivisterna är Loreens krigare

Poddblogg i Baku: Fredsaktivisterna gjorde starkast intryck på Loreen
16 min

Efter två veckor i händelsernas centrum. Nu får Loreen tillbaka kontrollen över sitt liv. Men det kanske bara blir en kort vända hem till Sverige. Internationella förfrågningar står redan för dörren och sångerskan har redan planer på vilken typ av musik hon vill producera klart för sig.

Det har blivit söndag och eftermiddag i Azerbajdzjan när Sveriges Radio träffar Loreen på hotellet för ett sista samtal om segern i Eurovision Song Contest.

- Wow, wow alltså. Vad hände är det första hon får ur sig när Carolina Norén frågar om hon lyckats landa efter gårdagens historiska segernatt. 

Sedan segern i Melodifestivalen har Loreen varit konstant i hetluften. I Baku ökade trycket och de svenska journalisterna fick konkurrens av internationell press, säkerhetsvakter, fotgrafer, diplomater, poliser och så inte minst alla fans, både lokala och tillresta som varit nyfikna och hoppats få en bild, en vink, en blick eller kanske till och med ett idolfoto eller en autograf av Sveriges nya superstjärna.

För att få Loreens pressade schema att gå ihop med repetioner, vila, sömn, intervjuer och mat krävs hjälp. Helene Wigren som är Loreens presskontakt kastar sig emellan med sin egen kropp som om det rör sig som de avslutande sekunderna i en brottningsmatch om så behövs.  Journalister som "bara vill ställa den där sista frågan" utanför avtalad tid får kavla upp ärmarna om de försöker dra över.

Värt att nämnas kanske är att Press-Helen i längd knappt når Loreen till bröstet eftersom hon som sångerskan har för vana att utanför scenen endast förflytta sig i skyhöga klackar eller platåskor och konstant omgiven av en mänsklig sköld. Oftast är det SVT:s head of delgation Christer Björkman som går i spetsen med Loreen under armen. Därpå följer en tät klunga bestående av till exempel låtskrivarna Thomas G.son och Peter Boström, koordinatorn Madeleine Sinding Larsen, körsångarna Johanna Beijbom, Britta Bergström och Monica Starck, dansaren Ausben Jordan och så SVT:s kommentatorer Edward af Sillén och Gina Dirawi förståss. För att inte ens tala om det praktiska teamet med egen fotograf, webb-tv, kostymör, frisör och kanske en koreograf också. En uppräkning av namn och människor som i förlängningen ändå säkert innebär att vi inte lyckats få med ens hälften av alla som ingår i teamet på listan,

Men alla gånger som Sveriges Radio har träffat Loreen har hon varit kolugn. I dag, dagen efter segern är inget undantag.

- Jag vaknade i morse med en varm känsla i kroppen av lugn. Jag var glad, säger Loreen.

Men visst är hon lite trött. Energidrycken Loreen har framför sig hjälper inte konstaterar hon samtidgt som hon ler stort trots att hon måste vara helt slut. Ingenting verkar bita på Loreen.

Hon ger alltid ett samlat och lugnt intryck oavsett om det är mitt på dan, mitt i natten, eller om hon sitter på en skumpig buss och hostar upp konstgjord snö efter ett kaotiskt genrep.

Men timmarna vid kaspiska havet börjar närma sig sitt slut. Snart får Loreen tillbaka kontrollen över sitt liv. Eller är det omvänt. Hemma väntar vardagliga sysslor som tvätt och räkningar. När hon lämnade lägenheten sist för dryga två veckor sedan var hon en favorittippad semifinalist med höga förväntningar på att vinna hela eurovisionkalaset. När hon kommer hem är hon historisk eurovisionvinnare med ett namn på hela schlagereuropas läppar.

Hur känns tanken på att komma hem, frågar Carolina Norén.

Loreen måste först ta en liten paus och ett djupt andetag när hon får frågan. Sen sprider sig leendet över hela ansiktet och tillsist börjar hon skratta. Högt.

– Oh god, ha ha ha, nej, oj, jo... men det är nog lugnt. Jag är rätt så ordentlig av mig, säger hon och tänker efter en stund till. Så räkningarna är nog betalda i alla fall, konstaterar hon tillsist.

Det märks att tanken på hemkomsten till Sverige har varit långt borta fram tills nu hos Loreen. Men hon intygar och säger att hon aboslut inte är inte den som skräms av att får vara lite själv sedan så snart tillfälle ges.

- Jag tycker det är ganska mysigt att vara med mig själv: Det är något jag gillar.

När den egentiden kommer att hinnas med får vi se. 

- Det ska spelas in en video det ska bli kul, en platta kommer till hösten och så kommer det en liten mini miniturné av det som komma skall.

Sen väntar nya framtidsplaner och det har redan kommit förfrågningar om internationella samarbeten, avslöjar Loreen.

- Det kommer förmodligen bli en utlandslansering, säger hon och riktar nu blicken lite uppåt under sin lugg. Wow, vad hände. Mitt favoritord, wow vad hände.

Förutom vinsten är det alla möten med aktivisterna i människorättsorganisationerna som Loreen kommer ta med sig hem från Baku.

- Deras mod med tanke på den befintiliga situationen är helt otroligt. De här fredsaktivisterna, de är riktiga krigare.

Att Loreen inte kan vänta nu på att få komma igång och göra egen musik är det ingen tvekan om . Hon skiner upp och börjar prata nästan dubbelt så fort när hon får frågan om hon funderat på hur hennes musik kommer låta.

- Om jag har. Det blir en korsning mellan den programerade klubbvärlden med hårda beats och det organiska. Bered dig på någonting dynamiskt. 

Stort grattis säger Sveriges Radions Carolina Norén och Ronnie Ritterland och önskar Loreen all framgång med de nya framtidsdrömmarna och på återseende i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista