3 mars

Ombytta roller på Svensktoppen

Vi kunde se ett närmande i förra veckan och juryn ville till större delen att det skulle ske. Med bara några poängs marginal bytte de plats Uggla och Mando Diao – som nu ligger etta på listan.

I förhållande till alla andra är det stor marginal, men den här veckan placeringsbyte kan bli något helt annat igen i nästa vecka. 

I övrigt kan sägas att en vädjan inte hjälper hos den iskalla juryn – Felicia Olsson fick bara vara med en vecka med ”Make me no 1”, och för de andra två debutanterna i Mello som testades blev också resultatet kalla handen: Både Janet Leon och Eddie Razaz ratades av Svensktoppsjuryn.  Zara Larson däremot fortsätter sitt segertåg över världen och nu har hon tagit sig in på listans 7:e plats med sin ”Uncover”

Melodifestivalen dominerar utmanargänget

Vi låter också den här veckan dominera utmanargänget med artister från årets Melodifestival. Alla med det gemensamt att de har tidigare erfarenhet av massmedialt ståhej på olika nivåer.

Army of lovers

Bandet behöver knappt en presentation. Alexander Bards skapelse har setts i många skepnader, men den här gången möter vi originalet. 1987 såg de dagens ljus, och redan från början fick vi i publiken känna på medlemmarnas expressiva audiovisuella stil. Om man går på Bert Karlssons teori om att Yuhio vinner hela melodifestivalen pga att han inte bara är en sång utan en akt borde Army slå de flesta. Men – har det visat sig – europoppen slår bättre just ute i Europa än här hemma i stugorna. Fråga gänget i Alcazar (också de en av Bards skapelser), som aldrig vann Melodifestivalen men som turnerat som galningar ändå. Nu testar vi Army of Lovers på Svensktoppen  med ”Rockin’ the Ride”

Terese Fredenwall

vann sin plats i Melodifestivalen. Det kan ni andra också göra. Det är bara att ställa upp i Sveriges Radios tävling Svensktoppen nästa. Efter att ha blivit uttagen av en expertjury tillsammans med sju andra tävlande bidrag från våra P4-kanaler i landet, stod hon i final på Lisebergs scen i augusti förra året. Det stod mellan Terese och State of Drama (också de kom till melodifestivalen fast av andra anledningar, och gick till final). Terese tog hem segern där, men i Melodifestivalen snubblade hon dessvärre ur på målsnöret, det blev en femteplats. Här kanske hon tar revansch – ni i juryn avgör när Terese Fredenwall sjunger ”Breaking the  silence”

Amanda Fondell

Tjejen som skaffade sig en ordentlig utbildning i mediavana. Hon ställde upp i Idol. Där är det precis som i Melodifestivalen hett om öronen och kanske ännu tuffare eftersom man varje vecka blir grillad av en jury och kan åka ut på ändan rätt som det är. Som hon sagt i en intervju : ”…när man gått in i något måste man följa det helt ut och göra det med hjärtat”. Det gjorde hon i Idol och det receptet gav henne segern. Nu var konkurrensen hårdare i Melodifestivalen och hon räckte inte ända fram, men i Svensktoppen får Amanda Fondell nu en ny chans med låten ”Dumb”