Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Listan som är en av de mest betydelsefulla måttstockarna av svensk musik.
Tävlingsstart 1 mars

Är det din tur i år?

Skriver du egna låtar? Var med i Sveriges Radio Svensktoppen nästa
0:30 min
1 av 12
Tävlingsbidrag ska kunna framföras live inför publik.
2 av 12
State of Drama 2009
3 av 12
Terese Fredenwall. Vinnare av Svensktoppen Nästa fick en utmanarchans till Svensktoppen och en plats i Melodifestivalen.
4 av 12
om artist kan du medverka i tävlingen med ett bidrag, som låtskrivare/textförfattare med flera. Tävlingsbidraget ska kunna framföras live.
5 av 12
Den låt som vinner STN 2013 spelas regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds den artist som vinner Svensktoppen nästa 2013 en plats i Melodifestivalen 2014.
6 av 12
En jury tillsammans med publiken avgör vilken vinnaren blir (och publikens röst väger tyngst).
7 av 12
Förra året skickades 950 nyskrivna låtbidrag till Svensktoppen nästa och landets lokala P4-kanaler. Här är finalisterna i Svensktoppen nästa 2012.
8 av 12
State of Drama-finalisterna aktuella i melodifestivalfinalen.
9 av 12
Terese Fredenwall vann Svensktoppens Nästa 2012. I Terese Fredenwalls låt "Breaking the Silence" slutade på en femte plats i Melodifestivalens sista deltävling.
10 av 12
Annika Jankell och Lasse Kronér ledde finalen på Liseberg. Foto: Johan Ljungström
11 av 12
Carolina Norén.
12 av 12
Maths Broborg, projektledare för Svensktoppen nästa! 2010. Foto: Stina Gullander/SR

Mellan 1 mars och 1 april kan du skicka in ditt bidrag till musiktävlingen Svensktoppen nästa. Kanske är det din tur att hamna på Svensktoppen, få din låt spelad i Sveriges största radiokanal OCH bli erbjuden en plats i nästa års Melodifestival.   

Under våren och sommaren 2013 arrangerar Sveriges Radio för sjätte året i rad P4:s stora musiktävling Svensktoppen nästa!

 

Tävlingen är öppen för både nya och etablerade låtskrivare och artister. Fram till 1 april kan man skicka in sitt tävlingsbidrag till sin lokala P4-kanal. Därefter väljer jurygrupper på de olika kanalerna ut de tävlingsbidrag som går vidare till lokal delfinal. Tävlingsbidrag ska kunna framföras live inför publik.

Sverige bubblar av musikalisk skaparkraft och fantasirikedom. Låtskrivare och textförfattare låter sin kreativitet flöda och mynna ut i nya låtar. Artister och musiker spelar och sjunger eget nytt originalmaterial. Låtar komponeras på gitarr, klaviatur eller med datorns musikmjukvara. Med hjälp av Svensktoppen nästa och P4:s 25 lokala kanaler finns åter chansen att nå ut med sin nyskrivna och nyinspelade låt till en stor rikstäckande publik.

Längs resan kommer en mängd nya originallåtar höras och tävla i Sveriges största radiokanal P4. När Svensktoppen nästa når den stora direktsända riksfinalen på Liseberg i Göteborg den 25 augusti tävlar åtta slutligt utvalda låtbidrag om vinsten och en utmanarchans till Svensktoppen. I år erbjuds den vinnande artisten också en plats i Melodifestivalen 2014!

Förra året skickades 950 nyskrivna låtbidrag till Svensktoppen nästa och landets lokala P4-kanaler. Slutlig vinnare blev låtskrivaren och artisten Terese Fredenwall. Hennes tävlingsbidrag Drop the fight snurrade flitigt i P4 och testades till Svensktoppen. Terese spelade live med sitt band under delfinalen i Stockholm och riksfinalen på Liseberg i Göteborg. Senare under hösten uppträdde hon också tillsammans med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen när programmet Svensktoppen firade 50 år.

Som första direktkvalificerade artist tävlade också Terese Fredenwall med egna låten Breaking the silence i Melodifestivalen i SVT i februari 2013.

Så varför inte skicka in din nyskrivna och nyinspelade originallåt till din lokala P4-kanal som bidrag till årets tävling?  Du hittar mer information om Svensktoppen nästa och tävlingsregler här på sajten.

Lycka till!

Maths Broborg

Projektledare Svensktoppen nästa!
Sveriges Radio

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".