Carolina Norén. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Programledaren Carolina Norén presenterar veckans lista och den stora nyheten om regelförändringen. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Veckans lista 17/1

Stora förändringar på Svensktoppen

Stora förändringar på Svensktoppen
4:20 min

Miriam Bryant fortsätter att toppa och Måns Zelmerlöw faller hårt, men veckans stora nyhet är den nya regeln om tidsbegränsning på listan ...

I dag införs en ett-årsregel för låtarna på Svensktoppen. Anledningen är att listan ska göras mer aktuell för att tydligare kunna spegla musikåret och att ge ny musik större möjlighet att komma in på listan.

Läs mer om regeländringen HÄR:

Veckans lista

Miriam Bryant fortsätter att leva upp till sin nya titel ”Svensktoppsdrottning”, detta genom att ohotad fortsätta att dubbeldominera i toppen. Hon är etta för fjärde veckan i rad med ”Ett sista glas” och behåller även andraplatsen med ”One last time”.

Måns Zelmerlöw faller stort, från fjärde- till niondeplatsen med ”Should´ve gone home”.

Det blir ingen listplacering för förra veckans utmanare Backyard Babies med ”Bloody Tears”, inte heller för Kikki Danielsson med ”Hard Country” eller Pernilla Andersson som är aktuell med ”Bättre än så här”.

Fyra låtar får lämna listan 

Den nya regeln med en ettårig tidsbegränsning gör att fyra låtar lämnar listan denna vecka.

  • "Strövtåg i hembygden" med Mando Diao lämnar listan efter 167 veckor.
  • "Jag och min far" med Magnus Uggla lämnar listan efter 161 veckor.
  • "My silver lining" med First Aid Kit lämnar listan efter 86 veckor.
  • "Tusen Bitar" med Laleh lämnar listan efter 69 veckor.

Dubbelt så många utmanare

Regeländringen gör att veckans utmanare är sex till antalet istället för tre i dag. Observera att detta endast gäller den här veckan.

Vill du läsa mer och regeländringen på Svensktoppen?

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren:

 


Här är veckans utmanare

Sabina Ddumba – Vårt nya svenska stjärnskott som fått mycket uppmärksamhet för singlarna ”Scarred for life” och ”Effortless”. Nu aktuell med ”Not too young”.

Ghost – Svenskt heavy metal-band som även gjort sig ett namn internationellt. De får en omtest den här veckan med ”He is” som klättrat på P4´s spellistor.

Oscar Danielsson – Författare och artist som även skapat mycket barnmusik. Nu aktuell med singeln ”Dovhjorten”.

Molly Sandén – Molly Sandén har sedan i somras släpp många singlar. Den senaste heter ”Satellites”.

Titiyo – I höstas kom det första soloalbumet på sju år på vilket Titiyo sjunger om sin uppväxt. Med ”Håll dig vaken” är Titiyo aktuell som utmanare.

Danny Saucedo - Från Dannys nya svenska album testar vi i dag "Så som i himlen" på vilken han också fått hjälp av gospelskören Tensta Gospel Choir


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".