Ulf Ludnell. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ulf Lundell. (Arkivbild) Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Inför Guldlistan 2017

Ulf Lundells ”Öppna Landskap” vinner Lyssnarnas val till Guldlistan 2017

1:50 min

- Det ska bli otroligt spännande att se hur en klassiker som ”Öppna Landskap” står sig mot de traditionella ”Svensktoppslångkörarna”, kommenterar Svensktoppens Carolina Norén.

Öppna Landskap med Ulf Lundell vinner överlägset omröstningen ”Lyssnarnas Val” i Svensktoppen. En omröstning där lyssnarna har fått rösta på låtar som släpptes under de år som Svensktoppen var nedlagd på 80-talet och som de tror skulle ha kunnat bli en långkörare på listan.

Öppna Landskap kommer nu att få chansen att mäta sig mot de andra Svensktoppsklassikerna på speciallistan ”Guldlistan”. Förra året vanns specialomröstningen av ”Jag och min far” med Magnus Uggla, som nu får mäta sig med Lundell.

- Jag skulle själv ha röstat på Öppna Landskap. Dels för att jag tycker att den är väldigt bra, men också för att jag tror att det skulle vara väldigt irriterande för Ulf Lundell om han vann hela Guldlistan, kommenterar Magnus Uggla med glimten i ögat.

Ulf Lundell är informerad om vinsten men väljer att inte kommentera röstningen i nuläget. Förutom tidigare klassiker som ”Du är min man” med BAO och Helen Sjöholm och ”Håll ditt hjärta” med Björn Skifs är också årets nya ettåringar med och tävlar på Guldlistan 2017.

- Det ska bli otroligt spännande att se hur en klassiker som ”Öppna Landskap” står sig mot de traditionella ”Svensktoppslångkörarna”, kommenterar Svensktoppens Carolina Norén.

Ulf Lundell har haft sju låtar på Svensktoppen. Han debuterade på listan 1978 med ”Snön faller och vi med den”. 2003 fick han sin bästa placering, en sjätteplats, med ”Fyra hjul som rullar”.

 

Resultat Lyssnarnas Val

1. Öppna Landskap – Ulf Lundell 35% av rösterna

2. Sång till friheten – Björn Afzelius 21%

3. Ännu doftar kärlek – Marie Fredriksson 20%

4. Diggi-Loo Diggi-Ley – Herreys 9.5%

5. Främling – Carola 8.5%

6. Bra vibrationer – Kikki Danielsson 6%

 

Om Svensktoppen

Svensktoppen är med sina 55 år på nacken ett av Sveriges Radios äldsta program och Sveriges äldsta musiklista. Svensktoppen sänds varje söndag kl. 11.03-12.00 i Sveriges Radio P4.

Svensktoppen är en musiklista som består av tio låtar. Varje vecka testas tre nya låtar för att få en chans att komma in på listan. Röstningen sker på internet genom att jurymedlemmarna väljer ut sina tre favoriter bland de 13 låtarna och sedan röstar på vilka de vill ha på första, andra respektive tredje plats.

Låtarna som tävlat i Lyssnarnas Val släpptes under 1982 -1985 när Svensktoppen var nedlagd.

 

Guldlistan 2016

De tio låtar som placerade sig bäst på Guldlistan 2016 och som tävlar på Guldlistan 2017.

1. Magnus Uggla “Jag och min far”

2. Mando Diao “Strövtåg i hembygden”

3. Helen Sjöholm “Gabriellas sång”

4. Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”

5. Miriam Bryant “Ett sista glas”

6. Peter Jöback “ Guldet blev till sand”

7. Björn Skifs “Håll mitt hjärta”

8. BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”

9. Avicii “Hey brother”

10. Takida “Curly Sue”

 

Årets nya Guldettåringar

Som också tävlar på Guldlistan 2017.

Bara få va mig själv – Laleh

My love is not blind – Weeping Willows

Black Car – Miriam Bryant

Open your heart - Jill Johnson

Världen är din – Magnus Uggla

Lyssnarnas Val till Guldlistan

Lyssnarnas Val har avgjorts genom en webbomröstning på Svensktoppens Hemsida. Guldlistan 2017 avgörs genom en statistiskt utvald jury. De tävlande låtarna presenteras av Carolina Norén på nyårsafton 18.03-20.00 och resultatet på nyårsdagen 20.03-21.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".