Chris Kläfford
1 av 4
Chris Kläfford vann Idol. Nu prövar han lyckan på Svensktoppen. Foto: Bob Linger
Icona Pop och Micke Cederberg
2 av 4
Icona Pop är utmanare till Svensktoppen med Micke Cederberg som träffade tjejerna på Bråvallafestivalen 2013. Foto: Privat
Rhys
3 av 4
Rhys är utmanare till Svensktoppen Foto: Karin Eller/Massa Media
Ted Gärdestad
4 av 4
Ted Gärdestad under Melodifestivalen 1973. Foto: Bertil S-son Åberg/SVT

Är det fortfarande sol, vind och vatten i topp på Svensktoppen?

Här har du 2018 års första Svensktoppslista och får veta om Ted Gärdestad ligger kvar i topp och att Rhys, Chris Kläfford och Icona Pop är utmanare.

Året startar på samma sätt som förra året slutade med att Ted Gärdestad behåller toppositionen med Sol, vind och vatten, samtidigt som filmen om hans liv precis har haft premiär.

2018 års första lista välkomnade First Aid Kit och deras Fireworks som tog sig in på plats nummer åtta men det blev på bekostnad av Miriam Bryant och hennes Rocket som fick vara med i 31 veckor.
Både Molly Sandén och Tomas Andersson Wij hamnade också utanför veckans lista.

Årets första utmanare är Too good to be true med Rhys, Treading water med Chris Kläfford och Det måste gå med Icona Pop.

Med vänlig hälsning Micke Cederberg, vik programledare.
 
Mer om veckans utmanare

Rhys - Hon är tjejen som lämnade Portland i Usa när hon var tio år och flyttade till Sverige. Det har gått nio år sedan dess och nu är hon både P3 Guld nominerad och har uppmärksammats på Stockholm fashion week.
Hon samarbetar med rutinerade låtmakaren och producenten Jörgen Elofsson och hon hörs också sjunga i senaste filmen av Helena Bergström som heter Vilken jävla cirkus. Utmanaren med Rhys heter Too good to be true.

Chris Kläfford - Han vann Idol 2017 och han måste nog vara riktigt envis för det var fjärde gången han deltog i tävlingen. Han ställde upp både 2010, 2011 och 2015 fast då under sitt riktiga namn Christoffer Sjögren. Nu är hans vinnarlåt Treading water utmanare till Svensktoppen och han har också blivit rejält uppmärksammad för sin tolkning av John Lennons klassiker Imagine.

Icona Pop - Under senaste säsongen av Så mycket bättre har vi fått chansen att lära känna Aino och Caroline i Icona Pop lite mer. De har fått sina låtar tolkade men de har också själva gjort om sina artistkollegors musik, både på engelska men också på svenska som på den här utmanaren.
Låten gjordes ursprungligen 1988 av Freda' med Uno Svenningsson i spetsen men hittade aldrig vägen till Svensktoppen. Vi får se om Icona Pop lyckas bättre med det.

Vill du höra av dig till programmet?
Här finns vår mailadress!
Här hittar du Svensktoppen på Facebook!

Svensktoppsjuryn består av 500 personer som valts ut av CMA Research. Juryns sammansättning motsvarar Sveriges befolkning 16-79 år. Resultatet presenteras vanligtvis på söndagar 11.03-12.00 i Sveriges Radio P4.

Programmet går att lyssna på i efterhand i 30 dagar på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista