MALIN: Stå för dina svagheter!

Stefan mailade till oss denna morgon och ville ha hjälp av vår problemlösare Lovisa. Hon är ju mästare på att undvika att fastna i känslokladdet utan istället se rationellt och strategiskt på saker. Stefan hade problem med att han vid anställningsintervjuer alltid fick frågan om vilka dåliga sidor han hade och då alltid blev stel och oförmögen att svara.
Lovisa svarade - såhär talade du om dina sämre sidor med en potentiell arbetsgivare:

1. Gå inte i försvar och ändra inte din attityd när du får frågan. Den eventuella chefen är uppmärksam på ifall du är kass på att vända blicken mot dig själv.

2. Undvik klyschor såsom ”Min sämsta sida är att jag är en sån arbetsmyra”. Arbetsgivaren genomskådar och vet dessutom hur dyrt det är med sjukskrivningar.

3. Ta upp en svaghet du verkligen har men ta genast upp hur du jobbar med att åtgärda den. T ex om din affärsengelska är lite knackig kan du erkänna detta och peka på att du just signat upp för en kvällskurs.

4. Förutsatt att inte hela tjänsten hänger just på din engelska, då säger vi bara: mörka!

5. Försök att undvika negationer typ ”Jag jobbar inte bra om jag inte får en massa bekräftelse”, välj istället en positivare hållning ”Jag arbetar bäst med chefer som ger mig mycket feedback”.

6. Svara frågan med skämtet ”Fråga min övervakare”. Förutsatt att du inte har en, då säger vi igen: mörka!

/Malin