Malins livsåskådningscoach: Helle Klein

Helle Klein blev ledarskribent och sedan chefredaktör på ÖrebroKuriren i tidig tjugoårsålder men slutade efter att hon ansetts för kritisk mot socialdemokratin. Då snappades hon snabbt upp av Aftonbladet och blev ledarskribent och senare politisk chefredaktör. I många år har hon tillhört åsiktseliten och är en välkänd krönikör, bloggare och opinionsbildare. Hon är sladdbarn och har kallats såväl underbarn som judejävel men heter Louise i andranamn och har gett ut boken ”Längtan efter mening”.

Men den senaste tiden har hon tagit ledigt från journalistiken till fördel för kyrkan och håller på att slutföra sina teologistudier som hon påbörjade efter gymnasiet. Hon spenderar nu sina vardagar på Pastoralinstitutet i Uppsala.

Helle älskade att somna till de vuxnas sorl när hon var liten och är tydligen helt grym på att göra trollkonster med kortlek. Hon gillar båtliv och har fått fredspris av Svenska freds- och skiljedomstolen.

1. Vad förväntar du dig av ditt uppdrag som coach?

Att få dryfta existentiella frågor på några minuter. Svårt men spännande.

2. Vad är din största personliga insikt kring trosfrågor/andlighet?

Tro är för mig inte att veta sanningen utan handlar om att ha förtröstan, att vila i ”den tillit som skapar världen” som Karin Boye uttryckte det.
Gud är kärlek och kan aldrig begripas fullt ut men erfaras i det levda livet med alla dess möjliga och omöjliga relationer.

3. Vilken fråga kan du inte sluta brottas med?

Meningen med livet och varför det finns så mycket ondska.

Lyssna på Malin och Helles samtal:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista